Recept vychází ze serveru www.lezzet.com.tr, je typický pro Samsun a okolí. Pokud máme yufka pláty, je bafra velice jednoduchá. Zároveň také velice rychlá, do půl hodiny od nápadu k podávání, takže se hodí při nečekané návštěvě. A jako všechny turecké sladkosti vynikající.

Vysypaná plnka je křupavá dobrota, odměna pro kuchaře

Ingredience:

1 balení yufka plátů

5 šálků mletých lískových ořechů (nebo vlašských ořechů)

2 vrchovaté šálky cukru krupice

1,5 hrnku rozinek

vaječné žloutky a trocha olivového oleje na potření

Náplň volně posypeme po ploše.

Příprava:

Yufka pláty si raději kupuji hotové, jejich vyválení není úplně jednoduché a kupované jsou v lednici stále po ruce. Recept na těsto ale máme také. Rozinky na hodinku až dvě namočíme do vody (není nutné, ale bafra je pak křehčí) a lískové oříšky nasekáme na drobno. Náplň, tedy cukr, rozinky a oříšky, smícháme v misce. Yufka plát rozložíme na plnou plochu a posypeme náplní (v balení, které používám, jsou 4 pláty, takže samozřejmě posypeme 1/4 připraveného množství). Plát zarolujeme do trubičky a na koncích přehneme. Roličku nakrájíme na cca 4 cm dlouhé kousky a poklademe na plech na pečicí papír. Zamícháme žloutky s olejem a potřeme tím válečky, připravené na pečení. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů, horký vzduch na 170. Pečeme do zlatova.

Před uložením na pečicí papír na plech tohoto hada nakrájíme na krátké špalíčky.

Poznámka pečitele: Naprosto výjimečně jsem měl lepší zkušenost s mraženou yufkou (filo těsto). Chlazený originál, možná i špatným skladováním, se trhal a byl suchý. Mražené těsto bylo krásně vláčné a pro tyto účely proto lepší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.