Čajová plantáž

Ideální technické vybavení:

Čajovar, sada tureckých čajových skleniček

Dostačující technické vybavení:

Dva hrnce na vodu, jeden větší a druhý malý. Síto, které můžeme položit na větší hrnec místo poličky tak, aby na něm spolehlivě stál menší hrnec. V dalším textu budeme velký hrnec nazývat tělo a menší konvičkou.

Samovar

Do těla samovaru nalijeme vodu, do konvičky nasypeme tři kávové lžičky sypaného čaje. Konvičku položíme na samovar, takže bude vyhřívána párou a vodu v těle začneme vařit. V okamžiku, kdy voda začne vřít, zalijeme čaj v konvici a vodu v těle doplníme do plného objemu. Když se voda dostane opět do varu, je čaj připravený pro nalévání. Protože však nesmí být čajové lístečky louhovány déle než 10 minut, doporučujeme po této době obsah konvičky – čajový koncentrát – přecedit do jiné nádoby (větší hrnek nebo něco podobného), konvičku vypláchnout trochou horké vody a koncentrát nalít zpátky do konvičky, která se umístí zpátky na čajovar.

Pravý turecký čaj bývá silný, malý a sladký

Čaj se podává v malých skleničkách. Do skleničky se nalije dávka čajového koncentrátu z konvičky a dolije vodou z těla. Správný turecký čaj je velmi silný, proto se také dost sladí. Běžné jsou dvě kostičky cukru na malou skleničku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.