Na tuto polévku jsem narazil když jsem vymýšlel něco nového pro rodinný oběd. Zaujala mne totiž její jednoduchost. No a dcera, mladá gurmánka, si okamžitě ofotila provizorní recept do mobilu i přes slib, že recept bude na Turecku do týdne. Takže toliko k chuti. To bylo včera – dnes plním slib:

Polévka Ezogelin na první pohled vypadá jako obyčejná krémová polévka. Na první ochutnání už ne …

Ingredience pro 6 osob:

• 2 čajové skleničky červené čočky (turecké, pro ty z vás, které je nemají je to přibližně jeden a půl deci, nebál bych se dvou deci)
• 3 polévková lžíce rýže
• 2 polévková lžíce bulguru
• cibule
• kávová lžička rajčatového protlaku
• polévková lžíce másla
• 1,5 l vody
• kávová lžíčka máty
• kávová lžíčka soli

Při podávání doporučuji přidat trochu citronové šťávy a cayenského pepře. Může se podávat buď „tak jak je“ nebo ji zkrémovatět tyčovým mixérem.

Ne každý bude mít originální tureckou odměrku. Dvě skleničky jsou přibližně 1,5 dcl.

Postup:

Uvaříme přepranou a odkapanou čočku, rýži a bulgur, dokud čočka nezměkne.

Barevná kombinace lahodí oku již při přípravě.


Na pánvi na másle osmažíme nadrobno nasekanou cibulku. Až zesklovatí, přidáme jednu nebo dvě kavávové lžičky lžičku (přidal jsem i 2 čerstvá rajčata a určitě to nebylo na škodu) a kávovou lžíčku ideálně čerstvé, nasekané máty a ještě chvíli smažíme.

Uvařeno. Záleží na vás, jestli jí budete podávat v této podobě nebo jako krémovou, rozmixovanou tyčovým mixerem …


Obsah pánvičky přidáme do uvařené polévky a necháme ještě dalších cca 10 minut povařit. Pak můžeme rozmixovat tyčovým mixérem, aby polévka byla krémová, nebo podáváme tak, jak je. Určitě se ale snažíme podávat horké, dochucujeme cayenským pepřem a citronovou šťávou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.