Různá pečená masa můžeme i kombinovat, pořád je to kebap.

Jedním z nejrozšířenějším pokrmům v Turecku je kebap. Kebap se dělá mnoha způsoby a z různých druhů masa: kuřecí, jehněčí , krůtí, můžete si koupit kebap z mletého masa stejně jako z masa krájeného, ale vždy je výborný. Můžete si ho koupit do arabského chleba, do veky, na talíř s rýží. A co vlastně kebap je? Doslova znamená kebap pečený – proto si můžete koupit i kebap gastane – pečené kaštany. Ale nejčastěji se tím míní pečené maso.

Příprava na kebap, jak se u nás prodává nejčastěji. Velký rožeň, na kterém je připraveno maso na rožnění. Opéká se ve svislé poloze

Z těch nejznámějších můžeme vyjmenovat třeba Adana kebap, což je mleté maso pečené na širokém rožni (adanský – Adana je město na středozemním pobřeží Turecka), Iskender kebap, ketrý poznáme podle jogurtové přílohy (Iskederun je nejvýchodnější město na středomořském pobřeží) či Sis kebap, což je vlastně normální špíz. Kebap si můžete koupit v každém městě na každém rohu. Jako svačinu či jako oběd. Můžete si ho vzít do housky na procházku nebo si můžete sednout ke stolu nechat si ho naservírovat na talíři.

Köfte určitě stojí za to ochutnat

Druhým typickým masovým tureckým jídlem je köfte. Řeknu-li že köfte jsou karbanátky budu mít asi stejně pravdu jako že pečené kuře je stejné jako pečená slepice. Köfte je typické především tím, že se dělá na dřevěném ohni. Je to mleté maso vynikajícím způsobem kořeněné a platí pro něj vlastně to samé jako pro kebab. To znamená že je možné jej koupit na ulici do veky nebo do arabského chleba, tak je možné si jej poručit v restauraci ideální je s rýžovou oblohou a zalité rajskou omáčkou. Zvláštní chuť köfte je dána i tím že se dělá na dřevěném uhlí nebo na otevřeném ohni, nikoliv na oleji.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.