Při psaní článku o Antakyi mne zaujal kısır. Jednoduchost jeho přípravy a velice zajímavá kombinace chutí stála za pokus. A pokusní králíci mých tureckých kuchařských testů byli do jednoho nadšení. Takže tady je i pro vás.

Kısır se snadno podává elegantně

Ingredience pro cca 4 porce:

  • 2 sklenice jemného bulguru
  • 1.5 sklenice horké voda
  • 2 lžíce salçy nebo silného rajského protlaku
  • jeden šálek olivového oleje
  • jedna lžička soli
  • jedna lžička kajenského pepře
  • šťáva ze dvou citronů
  • ½ čajové skleničky sirupu z granátových jablek (t.j. cca 1/2 dcl)
  • 6 mladých cibulek
  • ½ svazku petržele
  • ½ svazku čerstvé máty
I když to vypadá, že je bulguru málo, nabyde

Příprava:

Dva šálky jemného bulguru nasypeme do mísy, zalijeme 1,5 šálkem vařící vody a pečivě zakryjeme potravinářskou fólií. Zatímco bulgur bude měknout a bobtnat, vymačkáme si šťávu ze dvou citronů a na drobno nakrájíme omytou a osušenou mátu, petržel a mladou cibulku.

Ač to vypadá neuvěřitelně, opravdu je toto množství kısıru z bulguru na horním obrázku

Zatím nám bulgur „došel“, takže sejmeme fólii a pořádně promícháme, aby nebyl slepený. Přidáme salçu, část olivového oleje, granátojablečný sirup, citronovou šťávu, sůl, pepř a nakrájené zelené. Vše důkladně promícháme a můžeme podávat.

Salçu ještě můžete nahradit rajským protlakem, ale sirup z granátových jablek je asi nenahraditelný.

Na závěr jako vždy pár tipů z vlastního zkoušení:

Velice snadno se podává jako hezký kopeček, protože z případné misky snadno vypadne a drží pohromadě. Navíc se velice dobře snoubí s čerstvou zeleninou, takže můžete na talíři vytvořit i hezké porce.

Recept mne zaujal jako Antakyjská specialita, našel jsem jej na https://yemek.com/tarif/kisir/.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.