Typický ořezávaný kebap

Turecká kuchyně patří podle odborníků mezi pět nejlepších na světě. Ti z vás, kteří už některá jídla ochutnali, mi zajisté dají za pravdu. Dnes už i vě většině velkých měst u nás turecké restaurace fungují – byť v drtivé většině ve formě fastfoodů. Přesto mnohé z nás láká si tyto lahůdky umět připravit doma sami.

Baklava patří k nejoblíbenějším sladkostem

Těmto kutilům zde vycházíme vstříc. Některé uvedené recepty jsme sami vyzkoušeli a jsou doplněné o naše poznatky, některé jsou převzaté nebo přeložené, takže naopak uvítáme vaše připomínky 🙂

Čaj se pije s typiských skleniček a daleko častěji než káva

Z typických nápojů samozřejmě nesmí chybět turecký silný čaj či káva, ale ani osvěžující ayran.

Z masitých jídel především z nepřeberného množství kebapů (kebap znamená pečený, není to název jídla jako takového). Třeba mletý adana kebap na plochém špízu, iskender kebap s jogurtem, šiš kebap na špízu, islim kebap s lilkem. Zapomenout ale nesmíme ani na köfte, lahůdku z mletého masa.

Börek má mnoho variant

Böreky nabídneme špenátový a masový. Špenátové gözleme už máme.

Polévku čočkovou.

Ze salátů jsme vybrali především pastýřský – çoban salatası.

4 komentář

    1. V Turecku jsem se vždy setkával s P na konci – proto se zde snažíme tento pravopis dodržovat. Někdo mi říkal, že B na konci je arabského původu, ale to nemám ověřené.
      Honza

Napsat komentář: anezka Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.