Nemít v turecké kuchařce adana kebap by bylo stejné opomenutí, jako kdyby v české chybělo vepřo-knedlo-zelo. Takže tímto se naše kuchařka může zase o trochu více nazývat tureckou.

Za špíz mi sloužila obkládací lišta z Hornbachu 🙂

Ingredience:

  • 1,5 kg jehněčího masa
  • 250 g jehněčího syrového sádla
  • 2 zelené papriky
  • 2 červené papriky
  • 2 lžičky kajenského pepře
  • 1 cibule
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička červeného chilli prášku
  • 2 stroužky česneku
  • 6 snítek petrželky
Tuku se u adana kebapu nebojte, je vysloveně žádoucí

Postup:

Maso i sádlo umeleme. Dáme do mísy. Zeleninu očistíme a nakrájíme na co nejmenší kousky. Vše přidáme do masa, doplníme i koření a důkladně promícháme. Mísu přetáhneme ptravinářkou fólií a necháme minimálně dvě až tři hodiny odstát.

Použil jsem plecko, tuku na něm bylo dost.

Připravíme široké špízy. Ideální jsou kovové, ale je možné použít i dřevěné. V ruce si z masa uděláme větší vajíčko, na špíz napíchneme maso v relatvně úzké vrtvě po špízu rozprostřeme. Tato fáze je asi nejtěžší, protože ze začátku maso vůbec nedrží. Chce to cvik.

Zelenina je nasekaná. Práci za nás udělal tyčový mixer … (ob obrázek níž vidíte stav o minutu dříve)

Máme-li všechny špízy přiravené, můžeme začít péci. Ideální je samozřejmě na grilu a na dřevěném uhlí, v zimě je to ale nejde tak snadno. Proto máme i tipy, jak adana kebap upéci v troubě:

Vše připraveno, můžeme míchat ….

V podstatě máme dvě možnosti. První u nich je, že špízy položíme přes hluboký plech. Jejich konce jsou opřené o okraje plechu, takže maso opravdu visí ve vzduchu. Druhá varianta využívá plech mělký. Na ten dáme pečící papír a špízy na něj prostě položíme. První varianta nám udělá kůrčičku z obou stran, druhá je šťavnatější.

Zamícháno, necháme to odležet.

Nejčastěji se jako příloha používá trochu rýže a trochu bulguru s opraženou pálivější paprikou a rajčetem. Máte-li na stole i pastýřský salát, nechybí vám už nic ke štěstí.

Zelenina se v tyčovém mixéru krásně naseká. Důkaz je ob obrázek výš …

Tip pro lenochy: Nechce-li se mi zeleninu na maso krájet – musí být opravdu hodně najemno – můžeme jí rozsekat tyčovým mixerem. Je to výrazně rychlejší a velice účinné.