Nemít v turecké kuchařce adana kebap by bylo stejné opomenutí, jako kdyby v české chybělo vepřo-knedlo-zelo. Takže tímto se naše kuchařka může zase o trochu více nazývat tureckou.

Ingredience:
- 1,5 kg jehněčího masa
- 250 g jehněčího syrového sádla
- 2 zelené papriky
- 2 červené papriky
- 2 lžičky kajenského pepře
- 1 cibule
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička červeného chilli prášku
- 2 stroužky česneku
- 6 snítek petrželky

Postup:
Maso i sádlo umeleme. Dáme do mísy. Zeleninu očistíme a nakrájíme na co nejmenší kousky. Vše přidáme do masa, doplníme i koření a důkladně promícháme. Mísu přetáhneme ptravinářkou fólií a necháme minimálně dvě až tři hodiny odstát.

Připravíme široké špízy. Ideální jsou kovové, ale je možné použít i dřevěné. V ruce si z masa uděláme větší vajíčko, na špíz napíchneme maso v relatvně úzké vrtvě po špízu rozprostřeme. Tato fáze je asi nejtěžší, protože ze začátku maso vůbec nedrží. Chce to cvik.

Máme-li všechny špízy přiravené, můžeme začít péci. Ideální je samozřejmě na grilu a na dřevěném uhlí, v zimě je to ale nejde tak snadno. Proto máme i tipy, jak adana kebap upéci v troubě:

V podstatě máme dvě možnosti. První u nich je, že špízy položíme přes hluboký plech. Jejich konce jsou opřené o okraje plechu, takže maso opravdu visí ve vzduchu. Druhá varianta využívá plech mělký. Na ten dáme pečící papír a špízy na něj prostě položíme. První varianta nám udělá kůrčičku z obou stran, druhá je šťavnatější.

Nejčastěji se jako příloha používá trochu rýže a trochu bulguru s opraženou pálivější paprikou a rajčetem. Máte-li na stole i pastýřský salát, nechybí vám už nic ke štěstí.

Tip pro lenochy: Nechce-li se mi zeleninu na maso krájet – musí být opravdu hodně najemno – můžeme jí rozsekat tyčovým mixerem. Je to výrazně rychlejší a velice účinné.