Vítejte na vstupní stránce všemožných informací o Turecku. Najdete u nás nejen popisy zajímavých míst, ale třeba i kuchařku nebo slovník. Seznámíte se s tureckými zvyky i historií. A pokud tu něco nenajdete, stačí se zeptat. Nejen, že vám odpovíme, ale informace doplníme i sem. A abyste měli snazší orientaci v novinkách, tato stránka vás bude informovat o tom, co jsme v posledních přibližně dvou měsících doplnili.

TURECKÉ VAŘENÍ Jak už jsme psali dříve, chystáme ve spolupráci s nejstarší českou školou vaření chefparade kurz tureckého vaření. Připravovat tam budeme ayran, špenátové gözleme, köfte, kısır a dýňový dezert. A jedno malé překvapení …. Těšíme se na vás 🙂

1. 10. 2023 Připravujeme pro vás další povídání o turecké památce UNESCO. Tou je tradiční lukostřelba. Bohužel se k tomu ale špatně dohledávají obrázky, proto zatím doplňujeme další recept. A to na kuřecí prsíčka se zeleninou.

Kuřecí prsíčka se zeleninou jsou velice rychlá na přípravu.

24. 9. 2023 Po delší odmlce vám nabízíme další dávku fotek z roku 1970. Tentokráte ají společné téma prodej zboží.

Při obchodování se cení především nápad a dobrá nálada.

14. 9. 2023 Když už jsme v tom vaření, máme další dobrý recept. Tentokráte na méně obvyklou zeleninu – patizon. Ze dvou relativně podobných úprav jsme zvolili tu s masem. Druhou variantu – plněný cibulí – přidáme někdy příště ..

Plněný patizon je velice lahodný a není u nás často využívaný.

10. 9. 2023 Slíbili jsme vám povídání o yufce. Připravili jsme ho, uveřejnili – a tedy jsme na to neupozornili. Takže tuto chybu napravujeme a přejeme příjemné čtení.

Na přípravě yufky spolupracuje celá vesnice.

29. 8. 2023 Druhou oblast, kterou jsme zde v poslední době trochu zanedbávali jsou fotky z roku 1970. Takže jsme pro vás připravili další sérii, tentokráte pár zajímavostí z Istanbulu.

Mezinárodní letiště v Istanbulu, největšího tureckého města a ekonomického centra země …

22. 8. 2023 Dlouho jsme nepsali o nějakých památkách UNESCO. Tak to teď napravíme postupně dvěma články. Začneme od staré hry – mangala/göçurme. A příště napíšeme něco o tradičním základu mnoha tureckých pokrmů – o yufce.

Mangala je desková hra. Foto Rasheedhrasheed, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

17. 8. 2023 Už přes týden máte k dispozici popis další památky – Stratonicei Karii. Ale tady jsme vám to omylem zatajili, přesněji řečeno jsme vás na to neupozornili. Takže se omlouváme za opomenutí a můžete si začít číst.

Stratonicea je jedinečná především svou dlouhou historií plynulého osídlení.

7. 8. 2023 Při psaní nového článku, tentokráte o Stratonicei Karii, jsme zjistili, že nemáme návod na psaní tureckých písmenek. Takže jsme je na příslušné místo doplnili.

Abeceda před Atatürkem a od Atatürka. Foto Kafkasmurat, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

2. 8. 2023 Druhé ikonické místo v Ankaře je Atatürkovo mauzoleum. Není tak zajímavé, jako třeba Muzeum anatolských civilizací, ale pro Turky je to místo velice důležité a všechny oficiální zahraniční delegace jej mají téměř jako povinnou zastávku. A hodně nám řekne o významu, jaký dodnes pro celý národ Atatürk má.

Asi nejtypičtější pohled na Atatürkovo mauzoleum

25. 7. 2023 Všimli jsme si, že o hlavním městě Turecka – Ankaře – píšeme vlastně velice málo a vůbec nelákáme na nějaké zajímavosti. Pravda, určitě jsou v Turecku města zajímavější, ale i tady se hodně důležitých památek najde. Začali jsme asi tou nejpřitažlivější – Muzeem anatolských civilizací.

Jedním ze symbolů muzea je chetitský jelínek.

20. 7. 2023 Tuto polévku jsme si původně chtěli nechat až na chladnější podzimní dny, protože je dost vydatná. Ale nakonec jsme neodolali, protože je opravdu vynikající. Kuřecí polévka se zeleninou ….

Pestrá směs zeleniny a kuřecí maso jsou vynikající kombinace v této kuřecí polévce.

12. 7. 2023 Grilovací sezóna je v plném proudu, takže je vhodná doba pro další recept na zpracování masa venku. Tentokráte jsme zvolili kuřecí špalíčky či stehýnka – podle trpělivosti.

Kuře jen musíme grilovat trochu déle než třeba köfte

8. 7. 2023 Po dlouhé době přidáváme památku z Východní Anatolie. I když město Harput neleží blízko východní hranice Turecka, v průběhu I. světové války se bohužel stalo jedním z hlavních center arménské genocidy. Hrad ani jiné památky za to ale nemohou a místo samo určitě stojí za návštěvu.

Jednoznačnou dominantou Harputu je více než půl třetího tisíciletí starý hrad.

1. 7. 2023 Prázdniny začneme trochu netradičně – na hřbitově. Ne u nějakého kostela či mešity – vysvětlíme si pojem nekropole, se kterým se setkáváme třeba u Hierapolisu na Pamukkale, v Anamuriu či v okolí Fethiye.

Nekropole v Myře

25. 6. 2023 Zatímco připravujeme povídání o dalším zajímavém místě ve východní části Turecka, připravili jsme pro vás další dobrotu. Lilková chobotnice je jednoduché a lehké jídlo, hodící se jako oběd či večeře v parném létě.

Lilková chobotnice vypadá i chutná moc dobře

18. 6. 2023 Konečně přinášíme slíbené povídání o Anamuru, respektive zajímavostech v jeho okolí. Ocení to především ti z vás, kteří preferují menší pohodlí, ale zajímavější pobyt a více zážitků. Protože tady je opravdu co objevovat a ***** hotelů FullBoard tu moc nenajdete 🙂

Jednou z perel Anamuru je hrad Mamure, ležící přímo u moře.

13. 6. 2023 V pondělí 12. 6. proběhl mimořádně úspěšný kurz tureckého vaření. Garantem byla škola ChefParade ve spolupráci s námi, objednala si ho CK Coral Travel. Účastníci připravovali köfte v lilku, turecký chléb, špenátové gözleme a jako zákusek dýňový dezert. Díky Martinu Horovi z Nemrut.cz si mohli vyzkoušet i turecký rituál přípravy kávy. Největší radost jsme měli z toho, jak všem chutnalo. Vše, co se uvařilo, se snědlo nebo si účastníci odnesli „na okošt“ domů.

Afiyet olsun – Dobré zažití 🙂

10. 6. 2023 Mimořádná vsuvka receptu. Sice ještě připravujeme stránku o Anamuru, ale protože v pondělí 12. 6. proběhne další kurz tureckého vaření, kde budeme péci i chléb, samozřejmě jsme museli recept uveřejnit i tady. Takže Anamur počká do příštího týdne.

Takovýto chléb dostanete v turecké restauraci stejně samozřejmě jako karafu s vodou.

5. 6. 2023 Druhý z nabízených receptů je z jehněčího masa, pro tureckou kuchyni daleko typičtějšího. Kořeněný jehněčí špíz je trochu jinou variantou klasického şiş kebebu.

Fotka na jehněčí špíz je vlastně stejná jako na kuřecí, protože jsme je dělali zároveň.

29. 5. 2023 Blíží se grilovací sezóna, proto vám nabídneme minimálně tři výborné recepty na maso, připravované na dřevěném uhlí. Začínáme jinou variantou kuřecích špízů – şiş tavuk.

Tento recept na şiş tavuk nevyužívá salçu, rajský protlak.

25. 5. 2023 Naše odmlka nebyla tak dlouhá, jak to podle datumu vypadá – zapomněli jsme upozornit na další přidaný recept. Tím je křupavý kuřecí börek a stalo se tak před týdnem. Dnes jsme dokončili významné rozšíření popisu jedné z nejdůležitějších istanbulských mešitSuleymanovy mešity, vybudované Mimarem Sinanem.

Suleymanova mešita patří k dominantám Istanbulu.

4. 5. 2023 Naše stránky jsou asi zajímavé, když stojí hackerům za útok … . Vše už je ale v pořádku. V Turecku budou 14. 5. volby, takže turecké velvyslanectví informuje o jejich průběhu v Praze.

O volby na tureckém velvyslanectví je opravdu velký zájem.

24. 4. 2023 Čas tentokráte běžel nějak rychle. Devět dní bez aktualizace … moc se omlouváme. Jako omluvenku přimněte, prosím, povídání o největším z osmanských architektů Mimaru Kocovi Sinanovi, staviteli nejkrásnějších mešit i jiných stvaveb.

Sinan považoval za své mistrovské dílo Selimovu mešitu v Edirne. Divíte se?

15. 4. 2023 Začínáme uveřejňovat informace, které nám dává turecké velvyslanectví v Praze. První z nich bude zajímat sportovní fanoušky – basketbalistky Fenerbahçe se probojovaly do finále Final Four FIBA.

Momentka ze zápasu o finále

12. 4. 2023 Především se všem návštěvníkům omlouváme, bojujeme v současné době s nějakými nepochopitelnými útoky na naše stránky. Takže se občas mohou vyskytovat drobné výpadky. Ty nás ale neodradí od další práce, takže máme 300. uveřejněné povídání o tureckých zajímavostech. A protože kulaté stránky jsou vždy o něčem unikátním, ta třístá nám přiblíží ptačí turečtinu

Oficiální video, představující ptačí řeč na seznamu Nehmotného dědictví UNESCO

10. 4. 2023 Dlouho jsme nedávali nějaký recept, takže přidáme vynikající kuřecí köfte s omáčkou. Tento jednoduchý recept je 299. publikovanou stránkou našich webů, takže ta další bude zase speciální.

Lahodné kuřecí köfte potěší každého

5. 4. 2023 Blíží se şekerbayrami, vhodná záminka k návštěvě Istanbulu. Proto jsme rozšířili popis dalšího unikátu – jerebatanské cisterny.

Symbolem jerebatanské cisterny je na hlavu postavená Meduza.

2. 4. 2023 Připravili jsme pro vás zatím nejdelší povídání na našich stránkách. Haghia Sophia v Istanbulu toho ale nabízí tolik, že jen bylo těžké vybrat o čem psát a o čem ne. Naše virtuální prohlídka zdaleka nenabízí vše, co je možné zde vidět.

Pro Haghii Sophii jsou velice typické nádherné mozaiky.

28. 3. 2023 Dnes mne přijal Jeho Excelence pan velvyslanec Turecké republiky v České republice, pan Egemen Bağiş. Potěšilo mne, že naše stránky pana velvyslance zaujaly a ocenil jejich kvalitu a šíři záběru. Domluvili jsme podporu velvyslanectví našim stránkám. Jednou z brzkých novinek bude „koutek velvyslanectví“, kde budou informace přímo z tohoto zdroje.

Setkání s panem velvyslancem bylo velice příjemné a konstruktivní.

27. 3. 2023 Slíbili jsme nové informace o Haghii Sophii. Dnes nabízíme rozsáhlejší povídání o tom, jak tento architektonický a stavitelský unikát vznikal.

Haghia Sophia je jedinečná především svojí kopulí.

24. 3. 2023 S přicházejícím jarem bude na zahrádkách dost čerstvého špenátu. Proč si tedy neudělat špenátovou polévku? Je jednoduchá a dobrá.

Špenátová polévka je jednoduchá, rychlá a výborná.

21. 3. 2023 Velice oblíbeným jídlem turecké snídaně je çılbır, tedy ztracená vejce. Velice překvapivě se podávají s bílým jogurtem a pokapané máslem s pepřem nebo sladkou paprikou.

Çılbır je velice zajímavé obohacení snídaně.

17. 3. 2023 Zase budeme chvilku vařit. Příprava povídání o Haghie Sophii bude náročnější, takže abychom vás nepřipravili o pravidelné aktualizace, nabídneme dalších pár výborných receptů. Dnes to je velice typický turecký fastfood – pide. Je překvapivě jednoduchý na výrobu a samozřejmě vynikající …. .

Pide vypadá efektně, je ale jednoduché a vynikající ..

11. 3. 2023 K informacím o Modré mešitě jsme připojili ještě důležité informace k její návštěvě. Další památkou, jejíž popis vylepšíme, bude Haghia Sophia.

V Modré mešitě se věřící modlí neustále. Musíme se podle toho chovat.

9. 3. 2023 Slíbené rozšíření informací o Modré mešitě se podařilo dotáhnout do konce, takže vítejte v největším istanbulském lákadle. Ještě doplníme i pár informací, důležitých pro její návštěvu.

Jedna z mých nejoblíbenějších fotek Modré mešity je z parku mezi ní a Haghiou Sophiou.

3. 3. 2023 Omlouváme se za trochu volnější tempo přidávání nových stránek. V týdnu je teď méně času. Brzy snad přejdeme zase k frekvenci dvou stánek za týden. Dnes jsme doplnili slíbenou tradiční výrobu çini keramiky.

Tradiční çini keramika nejsou jen kachlíky, ale třeba i nádobí.

25. 2. 2023 Jedna stránka vyvolává druhou. Modrá mešita je plná typických tureckých kachlíků çini. Rozhodli jsme se proto nejdříve napsat o çini, to ale dá trochu více práce. Abychom vás měli opravdu minimálně jednu novou stánku týdně, dnes vám dáme recept na vynikající dušenou rybu.

Na dušenou rybu jsou ideální filety z malých ryb – sleď, sardinka …

18. 2. 2023 Dnes ještě přidáme recept. A protože v naší kuchařce zatím chyběl adana kebap, byl nejvyšší čas jej doplnit. Pomalu se blíží şeker bayrami, takže jsme se rozhodli významně vylepšit informace o hlavních istanbulských památkách. Byly to první informace, které jsme zde uváděli, takže jsme potřebovali především všechny alespoň nějak popsat. Teď se jim konečně budeme moci věnovat důkladněji. Proto teď chvíli budeme rozšiřovat stávající informace místo popisu dalších, nových míst.

Adana kebap je jedno z nejtypičtějších tureckých jídel.

14. 2. 2023 Opět jen krátká zmínka, novinky jsou uveřejňovány až pod odkazem na charity. Ve spolupráci s největší a nejstarší českou školou vaření chefparade připravujeme kurzy vaření turecké kuchyně. První termín je 30. 3. 2023.

7. 2. 2023 Přidáváme další důvěryhodný zdroj pomoci pro Turecko – organizace Člověk v tísni zajišťuje, jako už tradičně, pomoc tam, kde je třeba. Teď je to Turecko … Navíc jsme se rozhodli, že aktuality budeme uveřejňovat až pod těmito dvěma linky, jen na ně upozorníme – ale na vrcholu budeme udržovat kontakty na pomoc …

6. 2. 2023 Myslím, že ničivé zemětřesení, které postihlo jihovýchod Turecka, zaznamenali všichni. Rozhodli jsme se zde uveřejnit spojení na Charitu Česká republika, která zajišťuje (jako jedna z mnoha) pomoc zasažené oblasti. Děkujeme za každý příspěvek, za každou pomoc …

Peníze České charitě můžete poslat buď přes link, nebo přes QR kód …

12. 2. 2023 Je přidán popis památky Euromos. Lákání pod charitou můžeme trochu rozšířit – takže proč zrovna Euromos? Většina turistů tam jezdí jen kvůli chrámu Dia Lepsyna, ale celé město je pro vnímavého člověka velice zajímavé …

Chrám Dia Lepsyna je jednoznačnou dominantou Euromu.

31. 1. 2023 Dnes naší kuchařku doplníme o jedno jídlo, vyznačující se dvěma zvláštními přípravami. Jehněcí kýtu budeme vařit v tlakovém hrnci a rizoto k ní budeme dělat z rybízu nebo brusinek. Protože ale kýtu nakonec zapečeme, bude výsledek – jako vždy – výborný.

Jehněcí kýta s rybízovým rizotem potěší každého labužníka.

27. 1. 2023 Při psaní posledního povídání nám došlo, že jsme ještě nenapsali nic o jednom z nejdůležitějších osmanských sultánů – Mehmedu II. Dobyvateli. Opomenutí tímto napravujeme.

20. 1. 2023 Recepty máme připravené ještě dva, ale nejen jídlem živ je člověk, takže vám nabízíme něco málo o osmanském umění miniatur, další z tureckých tradic, zapsaných na seznam nehmotných památek UNESCO.

Osmanské umění miniatur se začíná rozvíjet za vlády Murada II. Dobyvatele

14. 1. 2023 Od poslední aktualizace došlo k jednomu významnému posunu v našich aktivitách – kurz tureckého vaření začíná dostávat konkrétnější obrysy. Proto budeme ještě chvíli kuchtit, abychom pak mohli nabídnout co nejširší výběr jídel do menu, které se bude učit. Dnes je na řadě polévkakuřecí vývar s čočkou a nudlemi.

Výhoda tohoto drůbežího vývaru je, že se jedná o hustou, výživnou polévku.

9. 1. 2023 Nejen zajímavostmi živ je člověk. Než napíšeme něco o další z tureckých zajímavostí, umění miniatur, uvaříme si něco dobrého. Kuře většina lidí může, tak zapečeme prsíčka.

Použil jsem krůtí stehenní plátky a bylo to snad ještě lepší …

5. 1. 2023 Jak jsme slíbili, pokračujeme v novém roce s dalšími zajímavými tureckými tradicemi. Tentokráte je to malování na vodě – ebru. Někdy se mu také říká mramorovaný papír. Technika je tak unikátní, že se dostala až na seznam nehmotného dědictví UNESCO.

Pomocí ebru je možné kreslit až neuvěřitelné obrázky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *