Vítejte na vstupní stránce všemožných informací o Turecku. Najdete u nás nejen popisy zajímavých míst, ale třeba i kuchařku nebo slovník. Seznámíte se s tureckými zvyky i historií. A pokud tu něco nenajdete, stačí se zeptat. Nejen, že vám odpovíme, ale informace doplníme i sem. A abyste měli snazší orientaci v novinkách, tato stránka vás bude informovat o tom, co jsme v posledních přibližně dvou měsících doplnili.

22.9.2022 Už Voskovec s Werichem zpívali „V římské lázni, v římské lázni, valčík zní“. Valčík tam kdysi určitě nezněl, v další stránce se ale zabýváme tím, co ve starých římských lázních (thermae nebo balnae) vlastně všechno bylo a co tím pádem můžeme v ruinách antických měst hledat.

Komplex římských lázní v Sagalassu

15.9.2022 Sardy nás inspirovaly k sérii neprávem opomíjených především antických památek v Turecku. Abychom si zjednodušili popis, ale pro méně zasvěcené neztratili srozumitelnost, rozhodli jsme se nejdříve objasnit nejdůležitější termíny z jejich architektury. První na řadě je agora. Rozdíl mezi theatrem a amfitheatrem už máme od samého začátku.

Asi nejčastější chybou je říkat Aspendosskému theatru amfitheatr.

11.9.2022 Než opustíme na chvíli jídlo a pití, měli bychom zmínit druhý typický turecký nápoj – čaj. Jeho časté pití tady nemá tak dlouhou tradici, začíná vlastně až po 1. světové válce ztrátou přístupu k levné kávě. O to více se ho ale dnes vypije. Pojďme si tedy něco málo říci o tradici jeho pití a pěstování v Turecku.

Největší turecké čajové plantáže jsou v okolí Rize

4.9.2022 Jak jsme už slíbili, připravili jsme pro vás dnes povídání o méně známé turecké památce – o Sardách. Naleziště je sice malé, ale skrývá velké poklady – největší synagogu antického světa, jeden z největších Artemidiných chrámů či překrásně zachované gymnazion.

Gymnazion v Sardách určitě nezklame.

31.8.2022 Při přípravě nového povídání o Sardách jsme zjistili, že stránka, která se věnuje historii Lýdského království, zaslouží trochu přepracovat. Takže jsme tam doplnili pár informací.

Sardy jako hlavní město starověké Lydie je neprávem opomíjené.

28.8.2022 A pokračujeme v sezónních receptech. Tentokráte to je lilkový salát. Jednoduchý, a v horkých dnech krásně osvěžující.

Lilkový salát chutná ještě lépe než vypadá

25.8.2022 A je to tady. Stránka číslo 250. Jako čtvrttisící zasluhuje typické téma, proto jsme vybrali další z nehmotných památek UNESCOtradici a kulturu turecké kávy. Je v ní i návod na přípravu, výjimečně opisujeme sami od sebe a postup najdete i v sekci receptů.

Turecká káva je obřad, takže často má svojí vlastní sadu nádobí.

21.8.2022 Tento smutný den jsme alespoň opravili recept na şekerpare. Konečně jsme našli chybu, která způsobila, že se těsto nechovalo správně. Zároveň jsme přidali další sezónní specialitu – cuketové placky. Opět ocení především vegetariáni 🙂

Cuketové placky jsou vynikající s česnekovým jogurtem.

17.8.2022 Je období letní zeleniny, takže se věnujeme více receptům. Na řadě je opět lilek a maso, tentokráte mleté. Köfte v lilku je dost typické a výborné turecké jídlo, tak proč ho nevyzkoušet?

Köfte v lilku chutná stejně dobře, jako vypadá.

12.8.2022 Pro jednodušší dávkování našich receptů jsme doplnili stručnou charakteristiku nejběžnější odměrky v turecké kuchyni – čajové skleničky.

Čajovou skleničkou se měří v turecké kuchyni všechno možné, třeba i rýže.

11.8.2022 Pokračujeme v receptech. Tentokráte to nebude žádný hlavní chod, ale trochu jiný způsob přípravy rýže. Na druhou stranu si jí takto uvařenou dokáži představit nejen jako přílohu, ale i jako hlavní chod.

Opražená těstovinová rýže dodá příloze jak pestrost, tak i křupavost.

7.8.2022 Asi bude teď hodně nových receptů. Je léto, tedy doba, kdy dozrávají turecká oblíbená zelenina – lilek, cuketa dýně a podobně. Dnes vás naučíme překvapivě jednoduchou sladkost z překvapivé suroviny – z dýně. Dýňový dezert je velice jednoduchý a nepočítáme-li dobu, kdy se dělá sám, i velice rychlý.

Dýňový dezert je nejlepší posypaný nasekanými ořechy a politý tahini pastou.

4.8.2022 Tak se nám krásně sešel dotaz čtenářky a naše plány – chtěla letní bezmasou dobrotu z cukety nebo lilku. A my už na to byli připravení, proto můžeme ihned uveřejnit recept na cuketu s rýží. Mňam.

I když je cuketa s rýží jídlo bez masa, pochutná si na něm každý.

1.8.2022 Při pondělku máme další nový recept – tentokráte na musaku. Je to typické středomořské jídlo, navíc začíná lilková sezóna. Takže dobrou chuť 🙂

Musaku jsme podávali s máslovou rýží.

29.7.2022 Stránka o Sulejmanu I. Nádherném nás inspirovala k další důležité kapitole osmanských dějin – elitním jednotkám janičarů. Tito synové porobených národů vybojovali pro Osmany jejich nejdůležitější vítězství. Byli naprosto nekompromisní, horší než sami Turci. Proto se dodnes říká Poturčenec horší Turka.

Z kdysi obávaných válečníků je dnes jen lákadlo pro turisty.

26.7.2022 Sulejman I. Nádherný, v Turecku známý jako Zákonodárce, patří k nejvýraznějším osobnostem turecké historie. Proto jsme se rozhodli další kapitolu věnovat jemu. Určitě si jí zaslouží …

Jeden ze skvostů, vzniklých za Sulejmanovy vlády byla mešita, kterou nechal postavit v Istanbulu a nese jeho jméno.

19.7.2022 Jedna z věcí, které máme s Tureckem spojené „na první dobrou“ jsou tančící derviši. Podobné je to asi na celém světě. Proto se obřad tančících, častěji ve světě nazývaných vířících, dervišů dostal na seznam nehmotného dědictví UNESCO jako druhý z Turecka. Proto jej nemůžeme na našich stránkách opomenout.

Obřad tančících dervišů je původně náboženský, dnes se ale téměř výlučně jedná o show pro turisty.

17.7.2022 Kapitolu o Üsküdaru jsme publikovali už v polovině týdne, jaksi jsme ale zapomněli na ní tady upozornit. Takže chybu napravujeme a lákáme vás tímto do další asijské (Turci říkají anatolské) čtvrti Istanbulu.

Jeden ze symbolů Istanbulu, Kız kulesi neboli dívčí věž, patří právě k Üsküdaru.

10.7.2022 Omlouváme se za dlouhou přestávku v aktualizacích. Vyskytly se drobné problémy, snad jsou překonané a budeme zase pravidelně vymýšlet zajímavosti. A začneme zase nějakou dobrotou – hovězí tranj. Dobrou chuť 🙂

Dobrota veliká, místo hovězího je možné použít i vepřové – pak ale nenabízet muslimům 🙂

26.6.2022 Zatím jsme se v Istanbulu pohybovali až na malé výjimky pouze po jeho evropské části. Jeho asijská (Turci spíše říkají anatolská) má ale také hodně co nabídnout. Dnes tedy začneme částí Kadıköy, příště přidáme Üsküdar.

Do Kadıköy můžeme romanticky doplout na lodi.

20.6.2022 Nedávno jsme psali o osmanských domech. Protože jich můžeme hodně najít i v Istanbulu, rozhodli jsme se na místa, kde jich najdeme nejvíce nebo nejhezčích, upozornit. Doporučujeme si alespoň pár hodin v Istanbulu pro tyto typicky turecké domy schovat.

Tuto nádheru najdeme v Kuzguncuku.

12.6.2022 A máme další vynikající recept. Blíží se sezóna rajských jablíček a paprik, takže zapečené paprikové lusky na turecký způsob potěší.

Zapečené paprikové lusky jsou v létě vyhledávaná pochoutka.

3.6.2022 Slíbená stránka o osmanských domech je hotová, takže vám jí můžeme nabídnout. O jejich unikátnosti svědčí i to, že minimálně tři jejich lokality jsou uvedené na seznamu UNESCO.

Osmanské domy jsou velice zajímavé. Tyto jsou v Kütahyi

2.6.2022 Povídání o osmanských domech už je skoro hotové, ale předběhl je nový recept. Rybí köfte mne zaujalo už když jsem připravoval minulý recept, dnes jsem na něj dostal chuť a protože je vynikající, samozřejmě se s vámi o něj podělíme.

Rybí köfte je nejen vynikající, ale i rychlé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.