Vítejte na vstupní stránce všemožných informací o Turecku. Najdete u nás nejen popisy zajímavých míst, ale třeba i kuchařku nebo slovník. Seznámíte se s tureckými zvyky i historií. A pokud tu něco nenajdete, stačí se zeptat. Nejen, že vám odpovíme, ale informace doplníme i sem. A abyste měli snazší orientaci v novinkách, tato stránka vás bude informovat o tom, co jsme v posledních přibližně dvou měsících doplnili.

TURECKÉ VAŘENÍ S nejstarší českou školou vaření chefparade pořádáme kurz tureckého vaření. Naučíme vás tam připravit ayran, špenátové gözleme, köfte, kısır a plněné fíky. Těšíme se na vás 🙂

9. 4. 2024 Další památkou, kterou našim návštěvníkům nabízíme, je staré lýkijské město Arykanda. I když je nedaleko velkých turistických středisek, není tak známé. Přitom je velice zachovalé. Navíc je vysoko v horách, takže má naprosto jedinečnou atmosféru. Takže můžeme jeho návštěvu vřele doporučit.

Zachovalost památky a její umístění jí činí jedinečnou. Foto William Neuheisel from DC, US, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

4. 4. 2024 Plníme slib a uveřejňujeme povídání o zajímavostech Antalye. I když většina turistů zná jen její letiště, město samo ale také nabízí zajímavé památky a dokonce i překrásné vodopády. Takže budete-li mít možnost, určitě stojí za to se tam jít alespoň na chvíli projít.

Romantický pohled na přístavv Antalyi. Foto ako-aleko, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

30. 3. 2024 Tak se nám to trochu protáhlo, ale recept na sýrové a špenátové pide je uveřejněný. Za zpoždění může příprava povídání o Antalyi, které by mělo být brzy uveřejněné. Doba dovolených se blíží …

Sýrové pide je příjemně pikantní.

21. 3. 2024 Tento týden jsme se rozhodli věnovat kontrole našeho systému, opravě drobných chybiček a doplňků. Proto nepřinášíme nic nového, ale připravujeme, nebojte se.

V tomto týdnu uveřejníme upravený recept pide pro vegetariány – maso nahradíme špenátem nebo sýrem.

15. 3. 2024 Zapomněli jsme upozornit na další typický turecký recept – sigara böreği. Je jednoduchý, rychlý a výborný – jako všechna turecká jídla.

Naše sigara böreği jsou kratší, vyráběli jsme se z domácí yufky.

5. 3. 2024 Jako další zajímavost jsme přidali nejdelší vysutý most na světě. Jeho délka 2023 má připomínat 100 let od vzniku Turecké republiky, ale především je čtvrtým mostem, spojujícím Evropu s Asií. A prvním přes Dardanely.

Oficiální logo mostu

24. 2. 2024 Myru všichni známe ze všech možných plakátů, lákajících do Turecka. Tady totiž leží slavné lýkijské hroby, vytesané do skály. Nejdeme zde ale ještě mnoho dalších zajímavých památek. Tady třeba působil sv. Mikuláš a je zde byl pochovaný. Takže je to určitě zajímavý tip na výlet.

Nejtypičtější obrázek z Myry. Lýkijské hrobky. Foto Saffron Blaze, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

22. 2. 2024 Dívaje se na dnešní datum, došlo mi, že jsem zapomněl anoncovat předchozí příspěvek. A při tom je tak sladký … . Pravá domácí chalva. Takže ten uvedu teď a zítra sem doplním dnes uveřejněné povídání o Myře, aby každý měl svůj obrázek.

Domácí chalva je jednoduchá, rychlá a výborná.

8. 2. 2024 K oficiálním datům jsme přidali podkapitolu o turecké liře. Nejen, že je zajímavý její historický vývoj, ale neméně důležité jsou i prognózy, které můžeme v současné době očekávat. A jako samozřejmý bonus najdete na této stránce její aktuální kurz.

Oficiální symbol turecké liry. Zdroj: TCMB, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

2. 2. 2024 S hrůzou nám došlo, že nemáme uveřejněná oficiální data jako rozloha, města, populace a podobně. Takže tímto tuto mezeru alespoň částečně zaplňujeme a budeme případně doplňovat další zajímavé údaje podle našeho nebo vašeho uvážení.

Největší turecké město je Istanbul, Modrá mešita je jedno z jeho největších turistických lákadel.

28. 1. 2024 Na včerejším kurzu vaření jsem slíbil přidání dalšího vynikajícího receptu. Autorka této dobroty jí říká Jednoduchý špenátový börek. Protože však my známe jako börek trochu jiný typ jídla, rozhodl jsem se nazvat to Zapečený špenát. Změna názvu však určitě neublížila chuti 😉

Jednoduché, rychlé, krásně barevné a vynikající. Co více si přát.

21. 1. 2024 Přidali jsme další recept, tentokráte na zpracování těstovin. Zapečené v bešamelu jsou výborné, příprava rychlá a vegetariáni ocení absenci masa. Trochu to připomíná naše šunkafleky bez šunky.

Těstoviny, zapečené v bešamelu, jsou rychlé a výborné.

¸15. 1. 2024 Zjistili jsme, že informace, které jsme vám zde nabízeli o istanbulském paláci Dolmabahçe byly více než stručné. Proto jsme se rozhodli je zásadním doplnit – a dnes vám je nabízíme.

Ikoncikýá vodní brána paláce Dolmabahçe. Foto Moonik, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

7. 1. 2024 Vítejte v novém roce 2024 🙂 Přejeme vám do něj všechno to, co si sami přejete. A my doufáme, že se nám podaří vrátit se k přidávání minimálně jednoho článku týdně. Dnes budeme opět vařit. Už jsme zde psali i yufce, která je jako nehmotné dědictví zapsána na seznamu UNESCO. Dnes na ní přinášíme recept.

Doma vyrobené yufka placky.

29. 12. 2023 Omlouváme se za delší odmlku, komunikovali jsme kvůli autorským právům na fotografie poslední z hypostylových mešit. Zatím je máme jen ústně od pana velvyslance, ale snad bude vše v pořádku, takže poslední letošní povídání bude o Velké mešitě v Sivrihisaru (Sivrihisar Ulu camii).

9. 12. 2023 Další z pěti mešit, zapsaných na seznamu UNESCO, je mešita Eşrefoğlu. Najdeme jí v centru historického města Beyşehir na břehu jezera Beyşehir nedaleko Konye. Každá z těchto pěti památek je výjimečná něčím jiným. Tady se jedná o unikátní řešení konzervace dřeva v zimě pomocí sněhu.

Unikátní kardanlık je naprosto unikátní řešení zimního přívalu sněhu zajištění dřeva proti vysychání. Foto Dosseman, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

27. 11. 2023 Pokračujeme v povídání o hypostylových mešitách, nově zapsaných na seznamu UNESCO. Dostáváme se do poloviny, dnes vás seznámíme s mešitou Mahmuta beje v Kasabě. Nejmenší z oceněných staveb určitě má co nabídnout.

Dřevěná výzdoba je naprosto unikátní. Foto Dosseman, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

21. 11. 2023 Vyzkoušeli jsme další dobrotu – křehké hovězí s citronovým česnekem. Samozřejmě vás o tuto lahůdku nemůžeme připravit, takže recept uveřejňujeme. Za nás velice dobré zpestření jídelníčku …

13. 11. 2023 Další z pěti mešit, uvedených nově na seznamu UNESCO, o kterých už se u nás můžete dozvědět něco nového, je Ahi Şerefeddin, zvaná též Aslanhane, v Ankaře. Určitě je to výborný tip pro návštěvníky tureckého hlavního města.

Jedním z největších skvostů Aslanhane je její mirháb. Foto Gargarapalvin, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

6. 11. 2023 Při psaní stránky o Mahmut beyově mešitě jsme narazili na zajímavý zdroj 3D modelů tureckých (i jiných) památek. Stačí mít 3D tiskárnu, stáhnout si správný soubor a vytisknout si krásný model. Zatím jsme našli modely paláce Topkapı, Modré (dokonce dva) a Sulejmanovy mešity, Haghii Sofii, Galatské věže a paláce Dolmabahçe. Linky jsme doplnili i přímo k popisům těchto památek.

30. 10. 2023 Včera slavila Turecká republika sté narozeniny. Proto na přerušíme popisování jednotlivých mešit nové památky UNESCO, abychom jí popřáli hodně úspěchů v dalších sto a více letech. A místo našeho článku dáme slovo tureckému velvyslanectví a jeho informacím o oslavách tohoto výročí v Praze.

Velkolepá oslava tureckých kulatin probíhala v pražském Rudolfinu. Foto velvyslanectví Turecké republiky.

23. 10. 2023 První z oceňovaných mešit je Velká mešita (Ulu camii) v Afyonkarahisaru, dříve Afyonu. Proto je také u nás první. Nejvíce na ní asi zaujmou unikátní dřevěné hlavice sloupů a jejich mramorové patice téměř celé ukryté v podlaze.

Detail dřevěné hlavice sloupu Velké mešity v Afyonkarahisaru. Foto Dosseman, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

19. 10. 2023 Připravili jsme první krátké povídání o posledním zápisu tureckých památek na seznam UNESCOpěti hypostylových mešitách v Anatolii. A postupně budeme přidávat popisy všech pěti v pořadí, jaké jim přiřklo UNESCO.

První z pěti sloupových mešit najdeme v Afyonkarahisaru, dříve v Afyonu. Foto User:Fbegemenfb, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

14. 10. 2023 UNESCO potvrdilo Turecku další dvě památky na seznam světového kulturního dědictví. I když jsou dvě, nám to částečně práci ubere – Gordion jsme vám představili už dávno. Bohužel ale více práce přidá – druhým zápisem je pět mešit v Anatolii, každá trochu jinde. Proto zvažujeme, že každé z nich věnujeme vlastní stránku …

Věřím, že dnes už v Gordionu toto lešení nenajdete, když se stal památkou UNESCO.

8. 10. 2023 Sliby se mají plnit, takže konečně přinášíme avízovaný článek o tradiční turecké lukostřelbě. Dnes jí můžeme vidět nejen jako ukázky tradičního válečnického umění, ale stále také jako unikátní sport. Luky se stále vyrábějí původní technologií z přírodních materiálů.

Nejunikátnější technika tureckých lučištníků je střelba proti směru jízdy. Obrázek Wikimedia Commons.

1. 10. 2023 Připravujeme pro vás další povídání o turecké památce UNESCO. Tou je tradiční lukostřelba. Bohužel se k tomu ale špatně dohledávají obrázky, proto zatím doplňujeme další recept. A to na kuřecí prsíčka se zeleninou.

Kuřecí prsíčka se zeleninou jsou velice rychlá na přípravu.

24. 9. 2023 Po delší odmlce vám nabízíme další dávku fotek z roku 1970. Tentokráte ají společné téma prodej zboží.

Při obchodování se cení především nápad a dobrá nálada.

14. 9. 2023 Když už jsme v tom vaření, máme další dobrý recept. Tentokráte na méně obvyklou zeleninu – patizon. Ze dvou relativně podobných úprav jsme zvolili tu s masem. Druhou variantu – plněný cibulí – přidáme někdy příště ..

Plněný patizon je velice lahodný a není u nás často využívaný.

10. 9. 2023 Slíbili jsme vám povídání o yufce. Připravili jsme ho, uveřejnili – a tedy jsme na to neupozornili. Takže tuto chybu napravujeme a přejeme příjemné čtení.

Na přípravě yufky spolupracuje celá vesnice.

29. 8. 2023 Druhou oblast, kterou jsme zde v poslední době trochu zanedbávali jsou fotky z roku 1970. Takže jsme pro vás připravili další sérii, tentokráte pár zajímavostí z Istanbulu.

Mezinárodní letiště v Istanbulu, největšího tureckého města a ekonomického centra země …

22. 8. 2023 Dlouho jsme nepsali o nějakých památkách UNESCO. Tak to teď napravíme postupně dvěma články. Začneme od staré hry – mangala/göçurme. A příště napíšeme něco o tradičním základu mnoha tureckých pokrmů – o yufce.

Mangala je desková hra. Foto Rasheedhrasheed, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

17. 8. 2023 Už přes týden máte k dispozici popis další památky – Stratonicei Karii. Ale tady jsme vám to omylem zatajili, přesněji řečeno jsme vás na to neupozornili. Takže se omlouváme za opomenutí a můžete si začít číst.

Stratonicea je jedinečná především svou dlouhou historií plynulého osídlení.

7. 8. 2023 Při psaní nového článku, tentokráte o Stratonicei Karii, jsme zjistili, že nemáme návod na psaní tureckých písmenek. Takže jsme je na příslušné místo doplnili.

Abeceda před Atatürkem a od Atatürka. Foto Kafkasmurat, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

2. 8. 2023 Druhé ikonické místo v Ankaře je Atatürkovo mauzoleum. Není tak zajímavé, jako třeba Muzeum anatolských civilizací, ale pro Turky je to místo velice důležité a všechny oficiální zahraniční delegace jej mají téměř jako povinnou zastávku. A hodně nám řekne o významu, jaký dodnes pro celý národ Atatürk má.

Asi nejtypičtější pohled na Atatürkovo mauzoleum

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *