Recept vychází ze serveru www.lezzet.com.tr, je typický pro Samsun a okolí. Pokud máme yufka pláty, je bafra velice jednoduchá. Zároveň také velice rychlá, do půl hodiny od nápadu k podávání, takže se hodí při nečekané návštěvě. A jako všechny turecké sladkosti vynikající.
Ingredience:
- 1 balení yufka plátů,
- 5 čajových skleniček mletých lískových ořechů (nebo vlašských ořechů)
- 2 vrchovaté čajové skleničky cukru krupice
- 1,5 hrnku rozinek
- vaječné žloutky a trocha olivového oleje na potření
Příprava:
Yufka pláty si raději kupuji hotové, jejich vyválení není úplně jednoduché a kupované jsou v lednici stále po ruce. Recept na těsto ale máme také. Rozinky na hodinku až dvě namočíme do vody (není nutné, ale bafra je pak křehčí) a lískové oříšky nasekáme na drobno. Náplň, tedy cukr, rozinky a oříšky, smícháme v misce. Yufka plát rozložíme na plnou plochu a posypeme náplní (v balení, které používám, jsou 4 pláty, takže samozřejmě posypeme 1/4 připraveného množství). Plát zarolujeme do trubičky a na koncích přehneme. Roličku nakrájíme na cca 4 cm dlouhé kousky a poklademe na plech na pečicí papír. Zamícháme žloutky s olejem a potřeme tím válečky, připravené na pečení. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů, horký vzduch na 170. Pečeme do zlatova.
Poznámka pečitele: Naprosto výjimečně jsem měl lepší zkušenost s mraženou yufkou (filo těsto). Chlazený originál, možná i špatným skladováním, se trhal a byl suchý. Mražené těsto bylo krásně vláčné a pro tyto účely proto lepší.