Baklava je asi nejtypičtějším tureckým zákuskem. Proto byla jen otázka času, kdy sebereme odvahu ji sami vyzkoušet a dát sem recept. Překvapivě jde opravdu jen o ten první krok – když se odhodláte, zjistíte, že to není zase až tak moc těžké.

Příprava baklavy je mnohem jednodušší, než jsem očekával

Za tento recept děkuji Ola kale, úžasným kurzům vaření, kde mne Yazan Manjah ukázal ještě i nějaké další vychytávky. Návod téměř doslova cituje jejich recept a je samozřejmě uveden se souhlasem Yazana i Ola kaly.

Kurzy vaření Ola kala mi daly odvahu se pustit do domácí baklavy.

Ingredience:

Vlastní baklava: yufka těsto 250 g, 300 g ořechové směsi (mandle, kešu, lískové, vlašské), 150 g přepuštěného másla, slunečnicový olej, pistácie na ozdobení

Sirup:

300 g cukru, 200 g vody, větvička skořice, 3-4 ks kardamonu, kávová lžička pomerančové vody

Přepuštěné máslo si vyrobíme sami.

Přepustíme přibližně 200 g másla. Jednoduše vezmeme máslo, vložíme do malého, ideálně litinového, hrnce. Nejdříve jej rozpustíme a pak na středním plameni necháme probublávat. Postupně sbíráme pěnu a máslo občas promícháme. Po určité době máslo doslova zprůhlední, pěna skoro nebude přibývat. Obsah hrnce přecedíme přes jemné plátno (já používám látkový kapesník) a cedník do jiné nádoby.

Yufku pokládáme pomačkanou, občas provlhčíme přepuštěným máslem.

Zároveň s přepouštěním másla na druhém vařiči připravíme sirup. To je jednoduché – cukr rozpustíme ve vodě, přidáme zbylé ingredience a vaříme na mírném plameni do té doby, dokud není cukr alespoň na nitku. Udržujeme jej horký až do použití.

Počet ořechových vrstev záleží jen na kuchaři, ale smažíme se je rovnoměrně rozprostřít po celé ploše.

Přepuštěné máslo necháme pomalu chladnout a připravíme si ořechy. Na suché pánvi je pomalu opražíme. Když jsou dostatečně opražené, podrtíme je v mixeru na co nejjemněší hmotu. Připravíme si pekáč. Do přepuštěného másla přidáme dvě lžíce slunečnicového oleje a takto opraveným máslem pečlivě vymažeme celý pekáč.

Poslední yufku naopak vyrovnáme a u krajů zatlačíme ke krajům.

Připravíme si yufku. Doporučuji před začátkem vkládání do pekáče spočítat, kolik listů jí máme a podle toho rozvrhnout rozložení baklavy. Musíme rozhodnout, kolik oříškových vrstev chceme vytvořit. Neexistuje pro to žádné doporučení, je to jen na kuchaři. Yufku do pekáče postupně po jednotlivých listech naskládáme, ale ne vzorně vyrovnanou, spíše zmačkanou. Po každých dvou plátech pokapeme máslem. Chceme-li dvě vrstvy oříšků a v balení bylo 15 listů, asi bych doporučoval na dno čtyři yufky, posypat rovnoměrnou vrstvou oříšků, dalších pět plátů a zase posypat. Přidáme stejným způsobem pět dalších listů. Poslední, šestý, jako jediný pečlivě vyrovnáme a u krajů se snažíme natlačit co nejvíce dolů do pekáče, jako bychom dělali peřinu. Pak potřeme zbylým máslem – použijeme celý zbytek.

Před pečením naporcujeme hodně ostrým nožem a polijeme zbytkem přepuštěného másla.

Troubu předehřejeme na 180o, rošt dáme až na dno. Než pekáč dáme do trouby, baklavu nakrájíme na jednotlivé porce, protože upečená by se krájela daleko hůře. Doporučuji opravdu dbát na to, aby řezy byly až na pekáč, při vyndavání se nám každé opomenutí vrátí. Pečeme minimálně 30 minut, pak už hlídáme barvu. Když je dopečená, vyndáme z trouby, zalijeme horkým sirupem a necháme vychladnout. Pistácie podrtíme v mixeru a použijeme na ozdobení ať přímo na pekáči nebo až na talířku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.