Böreky jsou velice typické turecké jídlo. Dlouho jsem se bál domácí výroby, ale koupíme-li si hotové yufka placky, jde to vlastně velice snadno. Začneme sýrovým börekem na pánvi. Je to jednoduché a rychlé jídlo, hotové je do půl hodiny a nečekaní hosté ho určitě ocení.

Börek ještě na pánvi

Ingredience:

1 balení Yufka placky, 250 g tvarohu na strouhání (nebo přímo hrudkového), 250 g nastrouhaného tvrdého sýra, ideálně výraznější chuti, petrželová nať

Na potírací směs: 2 dl mléka, 2 vajíčka, 0,5 dl olivového oleje

Pod rozloženou a na ní potrhanou yufkou je pánev dobře schovaná.

Nejprve si připravíme potírací směs. Mléko, vajíčka, olej a sůl vyšleháme až se vše dokonale spojí. Pak vezmeme pánev, ideálně s rovným okrajem, důkladně vymažeme olivovým olejem včetně boků. Jedním plátem yufky ji celou vyložíme, zbytek necháme ležet kolem pánve. Další plát natrháme na malé kousky a vysypeme na rozprostřenou yufku. Postupně přidáme tvaroh, sýr a petržel. Trochu směs stlačíme a vytvoříme druhou stejnou vrstvu – natrhaná yufka, tvaroh, sýr, petržel. Opět stlačíme. Podle velikosti pánve a množství ingrediencí můžeme přidat i třetí či čtvrtou vrstvu. Nakonec vše překryjeme posledním plátem yufky a důkladně provlhčíme potírací směsí. Yufku, která při původním vyložení pánve zůstala mimo ní, postupně překládáme zpátky na pánev a vždy potřeme potírací směsí.

Yufka, tvaroh, sýr, petrželová nať. Základ böreku.

Když je vše uvnitř pánve, prolijeme vrchní vrstvu zbytkem potírací směsi. Začneme börek na středním ohni dusit pod pokličkou přibližně 10 minut (nesmí se začít pálit). Pak jej obrátíme (nejlépe tak, že je na pokličku vyklopíme obsah pánve a přesuneme zpátky opečenou stranou nahoru). Po dalších cca 10 minutách je börek hotový, můžeme vyklopit, nakrájet a podávat.

Nakonec všechnu yufku opatrně přeložíme do pánve. Toto jsem po vyfocení překryl ještě jedním plátem.

Poznámka šéfkuchaře: Už výše jsme zmínili, že böreky jsou velice oblíbenou součástí tureckého jídelníčku. To, že jsme zvolili sýrový neznamená, že naprosto stejnou technikou, jen jinou náplní, bychom nemohli udělat špenátový, masový či jakýkoliv jiný.

Tady je důkaz, že to funguje obecně. Tento börek se s tvarohem, balkánským sýrem, špenátem a petrželkou.

První pokus jsem trochu připálil, takže nešel otočit. Dopekli jsme jej proto v troubě (gril shora), dopadlo to výborně. Píšu to především proto, že by i tento börek téměř jistě šel upéci i v troubě – slibuji, že to jednou zkusím a tady potvrdím, pokud mne někdo z vás nepředběhne.

Dusíme pod pokličkou. Devítka, byť velice krátká, byla chyba 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.