Při přípravě kurzu tureckého vaření jsme vymýšleli, co bychom mohli vařit jako první, aby účastníci mohli něco brzy ochutnat. Çılbır neboli ztracená vejce byla jedna z variant, proto jsme jí vyzkoušeli. A vše, co vyzkoušíme a je dobré, samozřejmě patří do naší kuchařky.

Bílé s bílým není fotogenické, ale chuť je vynikající …

Ingredience:

  • 2-3 vejce
  • 1 lžíce octa
  • jogurt
  • 2 lžíce másla
  • mletý pepř, paprika nebo něco podobného na dochucení
  • čerstvou petrželovou nať na ozdobení
Vajíčka si nejdříve připravíme

Postup:

Nejprve si připravíme vajíčka do misky nebo hrníčku. Co vajíčko to nádobka. Pak dáme vařit do dostatečně širokého hrnce vodu tak, aby výška hladiny byla minimálně centimetrů. Přidáme ocet ocet a sůl a a vodu uvedeme do varu.

Vajíčko dáváme do vařící vody, která mírně víří

Když se voda vaří, nepatrně snížíme teplotu, lžící nebo čímkoliv podobným vytvoříme MÍRNÝ vír a vajíčka do něj postupně, ale rychle za sebou vyklopíme. Bude-li vír příliš silný, bílek se nám zbytečně moc potrhá. Necháme asi 5 minut vařit, zatím rozpustíme máslo a přidáme do něj koření. Vajíčka vyndáme z vody, na talíř přidáme i jogurt, zalijeme máslem a můžeme podávat ideálně s opečeným bílým pečivem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *