Při přípravě kurzu tureckého vaření jsme vymýšleli, co bychom mohli vařit jako první, aby účastníci mohli něco brzy ochutnat. Çılbır neboli ztracená vejce byla jedna z variant, proto jsme jí vyzkoušeli. A vše, co vyzkoušíme a je dobré, samozřejmě patří do naší kuchařky.

Ingredience:
- 2-3 vejce
- 1 lžíce octa
- jogurt
- 2 lžíce másla
- mletý pepř, paprika nebo něco podobného na dochucení
- čerstvou petrželovou nať na ozdobení

Postup:
Nejprve si připravíme vajíčka do misky nebo hrníčku. Co vajíčko to nádobka. Pak dáme vařit do dostatečně širokého hrnce vodu tak, aby výška hladiny byla minimálně centimetrů. Přidáme ocet ocet a sůl a a vodu uvedeme do varu.

Když se voda vaří, nepatrně snížíme teplotu, lžící nebo čímkoliv podobným vytvoříme MÍRNÝ vír a vajíčka do něj postupně, ale rychle za sebou vyklopíme. Bude-li vír příliš silný, bílek se nám zbytečně moc potrhá. Necháme asi 5 minut vařit, zatím rozpustíme máslo a přidáme do něj koření. Vajíčka vyndáme z vody, na talíř přidáme i jogurt, zalijeme máslem a můžeme podávat ideálně s opečeným bílým pečivem.