Přes, nebo možná právě pro svoji jednoduchost patří çoban salatası k tomu prvnímu, co vám nabídnou v turecké restauraci jako předkrm či salát.

Çoban salatasi je asi nejčastější salát turecké kuchyně

Ingredience:

  • 3 střední rajčata
  • 2 bílé papriky
  • 2 červené papriky
  • 2 střední salátové okurky (ještě lepší jsou krátké, někdo jim říká svačinka – ty asi 3)
  • 1 cibule – pro barvu raději červená, ale ne nutně
  • 4 jarní cibulky
  • tvrdý sýr
  • vinný ocet
  • olivový olej
  • černé olivy a petrželovou nať na dochucení a ozdobení
  • trocha citronové šťávy.

Postup:

Oloupeme okurky i rajčata. Cibuli, papriky, rajčata i okurky nakrájíme na malé kostičky, jarní cibulku našikmo na oválky. Zalijeme olivovým olejem a vinným octem, vše důkladně, ale opatrně promícháme. Jednotlivé porce na závěr ozdobíme černými olivami, nastrouhaným tvrdým, spíše pikantnějším sýrem a petrželkou. Můžeme zakápnout trochou citronové šťávy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.