Přes, nebo možná právě pro svoji jednoduchost patří çoban salatası k tomu prvnímu, co vám nabídnou v turecké restauraci jako předkrm či salát.

Çoban salatasi je asi nejčastější salát turecké kuchyně

Ingredience:

3 střední rajčata, 2 bílé papriky, 2 červené papriky, 2 střední salátové okurky (ještě lepší jsou krátké salátové – ty asi 3), 1 cibule – pro barvu raději červená, ale ne nutně, 4 jarní cibulky, tvrdý sýr, vinný ocet, olivový olej. Černé olivy a petrželovou nať na dochucení a ozdobnení. Může být i trocha citronové šťávy.

Postup:

Oloupeme okurky i rajčata. Cibuli, papriky, rajčata i okurky nakrájíme na malé kostičky, jarní cibulku našikmo na oválky. Zalijeme olivovým olejem a vinným octem, vše důkladně, ale opatrně promícháme. Jednostlivé porce na závěr ozdobíme černými olivami, nastrouhaným tvrdým, spíše pikantnějším sýrem a petrželkou. Můžeme zakápnout trochou citronové šťávy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.