Dlouho jsem nemohl přijít na to, proč se tento şiş jmenuje çöp neboli odpadkový. Různé recepty používají různé maso, vždy ale kvalitní. Pak mi došlo, že přesnější překlad asi bude zbytkový. A to už smysl dává – jednak se špízuje na krátké, tedy zbytkové špejle a může se využít zbytkové maso, tedy odřezky. Byť kvalitního masa. My jej připravíme z kuřecích prsíček.

Jako příloha je velice dobrá rýže nebo jemný bulgur, arabský chléb používáme ke stažení ze špejle.

Ingredience:

  • 200 g kuřecích prsíček, nakrájených na malé kostky
  • 1 dcl mléka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička tymiánu
  • ½ lžičky sledké papriky
  • ½ lžičky pepře
  • ½ lžičky kmínu
Maso napichujeme těsně na sebe.

Postup:

Maso nakrájíme na kostičky. Ze všech ingrediencí připravíme lák, do kterého maso na tři hodiny naložíme. Po třech hodinách na krátké špejle našpízujeme tak, aby mezi jednotlivými masy nebyly mezery, ale samozřejmě na obou stranách necháme kus špejle volný pro snazší manipulaci. Rozpálíme pánev s trochou oleje a špízy naprudko ze všech stran opražíme.

Ideální prohřátí arabského chleba je přímo na špízech na pánvi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *