V Turecku běžně rozlišují mezi kuřetem – piliç – a broilerem – tavuk. U nás se tyto pojmy už téměř slily. V supermarketu, ale i běžně u řezníka dostanete jen kuře. My při přípravě jídel také nedodržovali striktně kuřecí, takže tato kapitola je spíše o drůbežím masu.

Kuřecí bývá často používáno na špízu

Přesto, že recepty jsou oficiálně „kuřecí“, ne vždy jsme při naší přípravě striktně broiler či jeho části používali. Trochu jsme turecký originál „tavuk“ zmodifikovali na „drůbeží s rozumem“. Místo kuřecích prsíček byly občas krůtí a třeba na damat paçası neboli ženichovy kalhoty jsme použili s velkým úspěchem maso z krůtích křídel.

Dobré koření je základ.

Drůbežích receptů máme při psaní této stránky nejvíce – kromě zmíněných damat paçası ještě göblete, yufkada tavuk pilav neboli kuřecí rizoto v těstě a şiş tavuk neboli kuřecí špíz s jeho bratříčkem tavuk çöp şiş neboli kuřecím zbytkovým špízem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.