Občas při doplňování tureckých receptů musíme myslet i na vegetariány. Navíc zeleninová jídla jsou typickou součástí turecké kuchyně. Proto jsme zvolili recept na zpracování dalšího druhu zeleniny – květáku.

Bohužel jsem zapomněl vyfotit jídlo na talíři, kde vypadalo ještě lákavěji.

Ingredience:

  • 4-5 lžic olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 lžíce salçy
  • 250ml rajského pyré
  • 1 malý květák
  • 1 sklenice horké vody
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • ½ lžičky kmínu
  • 1 lžička červené papriky
  • petržel na ozdobení
Salçu přidáváme až chvíli před květákem.

Postup:

Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a opražíme na rozpáleném oleji. Až změkne, přidáme nakrájenou mrkev a pokračujeme v pražení. Po jejím změknutí přidáme na jemné plátky nakrájený česnek a ještě chvíli opékáme. Pak přidáme velkou lžíci salçy a za stálého míchání necháme rozvonět. Nakonec přidáme rajské pyré a necháme chvilku podusit.

Vše ostatní je připravené, můžeme přidat květák.

Po krátkém dušení přidáme květák, rozebraný na malé kousky. Může být předvařený, ale i syrový. Tomu samozřejmě podřídíme délku závěrečného dušení. To ale začne až za chvíli – nejdříve květák zapracujeme do omáčky v pánvi a jen na chvíli přidusíme. Pak dobře osolíme a okořeníme, doplníme vodu a začneme opravdu dusit. Kontrolujeme konzistenci květáku. Chvíli před tím, než je takový, jaký jej na skus chceme mít, odkryjeme pokličku a odpaříme přebytečnou vodu.

Vypadá to lákavě, ale je potřeba ještě zalít vodou a květák podusit.

Podávat můžeme buď samotné nebo s bílým pečivem. Možná varianta je i s vařenými bramborami. Určitě ale ozdobíme nasekanou petrželkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *