Utrhl jsem ještě ne zcela zralou dýni hokaido, bylo mi jí ale líto vyhodit, tak jsem se rozhodl vyzkoušet turecký jednoduchý a rychlý recept na dezert. Příště už budu pořizovat dýni na tuto dobrotu.
Ingredience:
- 1 malá dýně (cca 1,5 kg – hokaido byla výborná)
- 2. 5 čajových skleniček krupicového cukru
- citronová šťáva asi ze čtvrtiny citronu
- lžička másla
Na ozdobení
- 1 miska nasekaných vlašských ořechů nebo pistáce
- Tahini pasta
Postup:
Dýni oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na tvary, jaké chceme dezertu dát. Nejčastější jsou kostičky nebo měsíčky. Dáme do hlubší pánve, důkladně prosypeme cukrem a necháme pod pokličkou odležet minimálně dvě až tři hodiny. Dýně s cukrem uvolní velké množství šťávy.
Pánev dáme na sporák, přidáme máslo, citronovou šťávu a dusíme, dokud dýně nezměkne. Sundáme z ohně a necháme vychladnout. Podáváme posypané nasekanými vlašskými ořechy nebo pistáciemi a zalité tahini pastou.
Místo pánve a sporáku můžeme použít i pekáč a troubu, nejdůležitější na tomto receptu je dušení dýně „ve vlastní šťávě“.