Utrhl jsem ještě ne zcela zralou dýni hokaido, bylo mi jí ale líto vyhodit, tak jsem se rozhodl vyzkoušet turecký jednoduchý a rychlý recept na dezert. Příště už budu pořizovat dýni na tuto dobrotu.

Posypání ořechy a zalití tahini pastou korunuje výsledek.

Ingredience:

  • 1 malá dýně (cca 1,5 kg – hokaido byla výborná)
  • 2. 5 čajových skleniček krupicového cukru
  • Citronová šťáva (čtvrtina citronu)
  • Čajová lžička másla

Na ozdobení

  • 1 miska nasekaných vlašských ořechů nebo pistáce
  • Tahini pasta
Dýně, dobře prosypaná cukrem, krásně pustí šťávu.

Postup:

Dýni oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na tvary, jaké chceme dezertu dát. Nejčastější jsou kostičky nebo měsíčky. Dáme do hlubší pánve, důkladně prosypeme cukrem a necháme pod pokličkou odležet minimálně dvě až tři hodiny. Dýně s cukrem uvolní velké množství šťávy.

Na začátku dušení přidáme máslo a citronovou šťávu.

Pánev dáme na sporák, přidáme máslo, citronovou šťávu a dusíme, dokud dýně nezměkne. Sundáme z ohně a necháme vychladnout. Podáváme posypané nasekanými vlašskými ořechy nebo pistáciemi a zalité tahini pastou.

Hotovo, stačí nechat vychladnout, posypat ořechy a zalít tahini.

Místo pánve a sporáku můžeme použít i pekáč a troubu, nejdůležitější na tomto receptu je dušení dýně „ve vlastní šťávě“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.