V každé turecké restauraci standardně dostanete kromě džbánku vody i čerstvý chléb. Je to něco úplně jiného, než si my pod tímto termínem představíme, ale je to výborné a k turecké kuchyni to neodmyslitelně patří. Proto recept uvádíme i my. Děkuji za něj Erolu Kayovi z Istanbul kebabu.

Ekmek je dobrá příloha, protože nemá výraznou chuť.

Ingredience:

  • 1 kg hladké mouky 00extra
  • 600 ml vody
  • 1,5 lžíčky soli
  • 15 g droždí
  • 35 g krupicového cukru
  • 100 ml mléka
Děkujeme Erolovi za recept

Postup:

Nejdříve připravíme kvásek. Droždí dáme do misky a zasypeme cukrem. Vidličkou pak obě ingredience spojíme. Výsledná konzistence by měla vypadat jako tekutý hnědý cukr. Zalijeme vlažným mlékem a necháme kvásek vzejít.

Těsto je vypracované, můžeme ho nechat kynout

Po 15 – 30 minutách, podle kvásku, dáme do zadělávací mísy mouku, sůl a kvásek. Zalijeme částí vlažné vody a začneme zadělávat těsto. Vodu přidáváme opatrně, těsto nesmí lepit, ale musí být vláčné. Oblíbený turecký termín je, že je na omak jako ušní lalůček. Když má těsto správnou konzistenci, necháme je přibližně 30 minut kynout pod utěrkou.

Pekař peče housky, uždibuje kousky.

Než budeme dělat chleby, musíme si rozpálit troubu na maximum možné. 300O horký vzduch vůbec není moc. Na úplně nejnižší polohu dáme i plech, litinový plát nebo na čem budeme nakonec péci. Pak můžeme začít tvořit chleby. Z těsta oddělujeme relativně malé kousky, které rukou vypracujeme do placky. Odložíme jí stranou a děláme další až do zpracování celého těsta. Podle velikosti je možné udělat cca 15 menších či 8 velkých. Placky opět necháme pod utěrkou asi 30 minut kynout.

Před pečením pomažeme žloutkem v mléce a posypeme sezamem

Po půl hodině můžeme začít péci. Větší prkénko (nebo více menších) poprášíme moukou, aby chleba šel snadno sázet. Na ně položíme placky, potřeme žloutkem, rozšlehaným v mléce, a posypeme sezamem. Opatrně přeneseme do trouby. Pečeme podle trouby 5 – 10 minut, chléb by měl mít medovou barvu.

My jsme ho měli jako přílohu k musace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *