Recept na ženichovy kalhoty pochází z Albánie, v Turecku je považován za místní specialitu z Bursy. Jedná se o jeden tradičních chodů zásnubních oslav. Příprava je opět jednoduchá a výsledek výborný. Především jeho mírná kyselost ho určitě řadí mezi velké favority naší kuchyně.
Ingredience:
Základ:
- 1 yufka
- 10 dkg másla
Bešamel:
- 5 lžic mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 4 lžíce jogurtu
- 4 stroužky česneku
- 2 čajové skleničky kuřecího vývaru
- 1 lžíce octa
- sůl
Dále potřebujeme:
4 kuřecí stehna
pálivá paprika na závěrečné posypání
Postup:
Z kuřecích stehýnek uděláme dobrý, silný vývar. Když je hotový, vezmeme jeden až dva plátky yufky a natrháme na kousky. Těmi vyložíme pekáč a poklademe ne ně rovnoměrně kousky másla. Vše strčíme do trouby rozehřáté na cca 150o.
Zatímco se yufka bude prohřívat a nasávat rozpouštějící se máslo, připravíme si bešamel. V hrnci nejdříve smícháme všechny ingredience bez vývaru (česnek samozřejmě prolisujeme), abychom dostali hladkou hmotu. Pak přimícháme vývar a opět vyšleháme do hladké hmoty. Tu potom ještě minimálně deset minut šleháme na mírném ohni. Bešamel nesmí být moc hustý, proto raději ředíme vývarem. Nesmí být ale ani moc tekutý – prostě tak akorát 🙂
Když je bešamel hotový, vyndáme z touby pekáč. Křupavou yufku na dně zalijeme polovinou bešamelu, zasypeme obraným kuřecím masem (doporučuji i trochu natrhat, aby nebyly velké kusy masa) a zalijeme druhou půlkou bešamelu. Pečeme na 180o až do mírného ztmavnutí. Pak posypeme pálivou paprikou, podáváme a pochutnáváme si.
Poznámka šéfkuchaře:
Jednotlivé recepty se opět trochu liší. Nejčastěji při přípravě bešamelu – někdo vše smíchá za studena, až pak ohřívá. Někdo si udělá nejdříve hodně jíšky, na kterou pak přidá ostatní ingredience a vaří ji ve vývaru. My jsme zvolili asi jednodušší variantu smíchání za studena.
Jako maso lze samozřejmě použít všechno možné, ale tady se všechny recepty shodují na kuřecích stehnech. Já jsem použil krůtí křídla – charakterem to není až tak odlišné maso a určitě to nevadilo. Spíše naopak – po obrání nebylo až na výjimky třeba dalšího trhání.