Už i Evropa se od Turků naučila, že jeden z nejlepších a nejzdravějších fastfoodů ke kebap. Nejen že vidíte, jak čerstvě upečené maso přímo před vámi okrajují z rožně, ale jako příloha je pravidelně čerstvá zelenina.
Jedním z nejrozšířenějším pokrmům v Turecku je kebap. Kebap se dělá mnoha způsoby a z různých druhů masa: kuřecí, jehněčí , krůtí, můžete si koupit kebap z mletého masa stejně jako z masa krájeného, ale vždy je výborný. Můžete si ho koupit do arabského chleba, do veky, na talíř s rýží. A co vlastně kebap je? Doslova znamená kebap pečený – proto si můžete koupit i kebap gastane – pečené kaštany. Ale nejčastěji se tím míní pečené maso.
Z těch nejznámějších můžeme vyjmenovat třeba Adana kebap, což je mleté maso pečené na širokém rožni (adanský – Adana je město na středozemním pobřeží Turecka), Iskender kebap, ketrý poznáme podle jogurtové přílohy (Iskederun je nejvýchodnější město na středomořském pobřeží) či şiş kebap, což je vlastně normální špíz. Kebap si můžete koupit v každém městě na každém rohu. Jako svačinu či jako oběd. Můžete si ho vzít do housky na procházku nebo si můžete sednout ke stolu nechat si ho naservírovat na talíři.
Druhým typickým masovým tureckým jídlem je köfte. Řeknu-li že köfte jsou karbanátky budu mít asi stejně pravdu jako že pečené kuře je stejné jako pečená slepice. Köfte je typické především tím, že se dělá na dřevěném ohni. Je to mleté maso vynikajícím způsobem kořeněné a platí pro něj vlastně to samé jako pro kebab. To znamená že je možné jej koupit na ulici do veky nebo do arabského chleba, tak je možné si jej poručit v restauraci ideální je s rýžovou oblohou a zalité rajskou omáčkou. Zvláštní chuť köfte je dána i tím že se dělá na dřevěném uhlí nebo na otevřeném ohni, nikoliv na oleji.