Protože na webu vyhledáváme hodně tureckých lahůdek, které bychom vás tady mohli naučit vařit, už chodí i recepty za námi. Tento je jeden z nich. Zaujal nás na první pohled a po odzkoušení nebylo vůbec co řešit. Je vynikající a snadný.

Köfte je velice jemné, omáčka příjemně pálivá.

Ingredience:

  • 500 g kuřecích prsních řízků
  • 1 střední cibule
  • 1 červená paprika
  • hrst petrželové natě
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 ½ lžičky soli
  • 1 lžička chilli mleté papriky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
Kuřecí maso je nasekané téměř na kaši.

Na omáčku

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 rajče
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce salçy
  • 1 ½ lžíčky soli
  • 3 malé feferonky,
  • 1 sklenice horké vody (200 ml),
  • 1 lžíce octa
Okořeněmo, můžeme začít zpracovávat.

Postup:

Nejprve si připravíme masovou směs. Kuřecí prsíčka nakrájíme na kostičky a buď umeleme v mlýnku na maso nebo rozsekáme na velice jemno v tyčovém mixéru. Pak do tyčového mixéru dáme cibuli, papriku, česnek a petrželovou nať a také necháme na drobno nasekat. Přidáme k masu, doplníme strouhanku a koření a důkladně promícháme. Misku se směsí přetáhneme potravinovou fólií a necháme v lednici minimálně hodinu odstát.

Zelenina na omáčku je opražená, můžeme přidat salçu, rajče, vodu a povařit.

Mezi tím si připravíme omáčku. Na olivovém oleji opražíme na větší kousky nakrájenou cibuli, papriku a česnek. Když je zelenina dostetčně opražená, přidáme ještě tři malé feferonky a také je trochu opražíme. Nakonce dáme nakrájené rajče a salçu, ještě chviličku pražíme a zalijeme horkou vodou. Až se voda začne vařit, stáhneme na mírný plamen a necháme povařit alespoň dvacet minut.

Olej, směs, hůlka jsou připraveny, můžeme začít dělat köfte.

Když je omáčka dovařená, tyčovým mixérem jí zkrémujeme, přidáme ocet a necháme chladnout. Zatím připravíme köfte. Pomůže nám čínská jídelní hůlka. Do malé misky si dáme trochu oleje. Do toho si namočíme ruku, kterou budeme köfte tvořil a také naolejujeme hůlku. Do dlaně vezmeme kousek směsi, vytvoříme menší šišku a tu napíchneme na hůlku. Ještě trochu upravíme tvar, stáhneme a odložíme děravou šišku na odkládací plochu. Takto zpracujeme všechno maso.

Köfte tvarujeme na hůlce.

Na pánvi rozpálíme olej a připravená köfte dobře opečeme ze všech stran. Podáváme ideálně s rýží a s už vychladlou omáčkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *