Protože na webu vyhledáváme hodně tureckých lahůdek, které bychom vás tady mohli naučit vařit, už chodí i recepty za námi. Tento je jeden z nich. Zaujal nás na první pohled a po odzkoušení nebylo vůbec co řešit. Je vynikající a snadný.
Ingredience:
- 500 g kuřecích prsních řízků
- 1 střední cibule
- 1 červená paprika
- hrst petrželové natě
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce strouhanky
- 1 ½ lžičky soli
- 1 lžička chilli mleté papriky
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička mletého kmínu
Na omáčku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 1 rajče
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce salçy
- 1 ½ lžíčky soli
- 3 malé feferonky,
- 1 sklenice horké vody (200 ml),
- 1 lžíce octa
Postup:
Nejprve si připravíme masovou směs. Kuřecí prsíčka nakrájíme na kostičky a buď umeleme v mlýnku na maso nebo rozsekáme na velice jemno v tyčovém mixéru. Pak do tyčového mixéru dáme cibuli, papriku, česnek a petrželovou nať a také necháme na drobno nasekat. Přidáme k masu, doplníme strouhanku a koření a důkladně promícháme. Misku se směsí přetáhneme potravinovou fólií a necháme v lednici minimálně hodinu odstát.
Mezi tím si připravíme omáčku. Na olivovém oleji opražíme na větší kousky nakrájenou cibuli, papriku a česnek. Když je zelenina dostetčně opražená, přidáme ještě tři malé feferonky a také je trochu opražíme. Nakonce dáme nakrájené rajče a salçu, ještě chviličku pražíme a zalijeme horkou vodou. Až se voda začne vařit, stáhneme na mírný plamen a necháme povařit alespoň dvacet minut.
Když je omáčka dovařená, tyčovým mixérem jí zkrémujeme, přidáme ocet a necháme chladnout. Zatím připravíme köfte. Pomůže nám čínská jídelní hůlka. Do malé misky si dáme trochu oleje. Do toho si namočíme ruku, kterou budeme köfte tvořil a také naolejujeme hůlku. Do dlaně vezmeme kousek směsi, vytvoříme menší šišku a tu napíchneme na hůlku. Ještě trochu upravíme tvar, stáhneme a odložíme děravou šišku na odkládací plochu. Takto zpracujeme všechno maso.
Na pánvi rozpálíme olej a připravená köfte dobře opečeme ze všech stran. Podáváme ideálně s rýží a s už vychladlou omáčkou.