Turecká kuchně je proslavená nejen pro svojí chuťovou pestrost, ale i pro bohatost surovin, které využívá. Na své si tak přijdou nejen masožraví muži, ale i dietu milující ženy či sladkomlsné děti.

Přesto, že maso dělají rádi a dobře, najdeme v tureckých restauracích i bohatou nabídku výborných bezmasých jídel

Turecká kuchyně je známa především svou bohatostí. To znamená že v ní najde uplatnění každý kousek dobrého jídla. Časté jsou bohaté zeleninové saláty především z okurek, rajčat, paprik případě sýra nebo ovocné saláty, jejichž hlavní součásti tvoří především melouny (nejen ty „klasické“ červené, ale i ostatní odrůdy) a broskve.

Kuřecí kebap s rýží, nezbytným čerstvým chlebem a zeleninou

Turecká kuchyně je velice zdravá, protože využívá v minimální hodnotě olej a když už je třeba, vždy se jedná o olej olivový. Používá jej např. jako zálivky do salátů nebo na úpravu masa. Maso se velice často upravuje na otevřeném ohni, na dřevěném uhlí nebo na plynových grilech. Oblíbený nápoj ayran je na jogurtovém základě, neboli také velice zdravé a osvěžující pití.

Rýže často bývá něčím vylepšená

Jako přílohy se používá velice často rýže nebo brambory. Ostatně rýži si můžeme koupit i ve větších městech na ulici do misky, kde nás láká svojí jasnou bělostí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.