Dáš si kafe?“ „Jo.“ „A jaký?“ „To nejjednodušší, zalej mi turka.“ Tento častý dialog před jednáním, po obědě či jen tak k posezení zná asi každý. Je ale takovýto „turek“ opravdu turecká káva? Asi stejně, jako je Botič Amazonkou. Pojďme si tedy něco více říci o tradici a kultuře podávání kávy v Turecku. Určitě to za to stojí, ne nadarmo je to jedna z nehmotných památek UNESCO … .

Šálek by mohl být stylovější, ale káva je v džezvě připravená, voda také, takže můžeme nalévat.

Rovnice mezi Tureckem a kávou je u nás naprosto samozřejmá. Není divu, do Evropy káva přišla s osmanskými výboji v šestnáctém století. Tou dobou se jednalo o jeden z nejoblíbenějších nápojů dobyvatelů. Jak se ale říše začala rozpadat, přicházela i o kávové plantáže. Po její definitivní porážce na konci 1. světové války už nemá žádné snadné zdroje kávy. Proto začíná relativně rychlý rozvoj pěstování čaje, který v některých ohledech kávu nahrazuje. Přes to tradice její přípravy a konzumace zůstává v Turecku na vysoké úrovni do dnešní doby.

Vše potřebné k výrobě šálku pravé turecké kávy najdete na e-shopu Nemrut.cz

Káva dodnes hraje v životě Turků důležitou roli. Nejčastěji se pije v kavárnách či na ulici. Scházejí se při ní přátelé, utvářejí se u ní přátelství nová. Je ideální součástí práce dlouho do noci stejně jako klidného večera s knihou.

Tradiční mosazný mlýnek dnes koupíme spíše jako starožitnost.

Nesmí ale chybět při žádné důležité příležitosti. Jsou s ní spojené četné tradice. Například při zásnubách její pomocí nevěsta přijímá nebo odmítá nabídku ženicha. Když kávu připravuje, buď jí osolí, čímž ho odmítne, nebo osladí, aby mu dala najevo, že mu bude sladit celý život.

Jakou budoucnost vyčte odborník z této sedliny?

Kávě se také přisuzují věštecké schopnosti – podle jejích zbytků na dně šálku umí prý znalci číst budoucí osudy toho, kdo ji vypil. Píšeme ale zbytky, určitě ne to, čemu se říká lógr. Tím, že se hotový nápoj přelévá do šálku z džezvy, se jedná opravdu o tenkou vrstvu.

Tady se připravuje káva v džezvě u dřevěného uhlí, můžeme ale použít i speciální kávovary.

Jak tedy správně tento výjimečný nápoj připravit? Návod samozřejmě nabízíme v našich receptech.

Luxusní šálky jsou opravdu skvostné.

Káva, její tradice a kultura je v Turecku hluboce zakořeněná a každý milovník tohoto nápoje by jí měl někdy ochutnat. Ale ne jako poslední chod po obědě. Na ulici s přáteli, v kavárně s dobrou knížkou nebo třeba jen s večerním výhledem na něco hezkého. Pochopit, proč se stala nehmotnou památkou UNESCO.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.