Tento recept mne zaujal v turecké kuchařce, psané německy (ale vydané v Turecku). Když jsem hledal turecký název, nebyla to žádná legrace – není to tedy úplně nejběžnější příprava „kuřecího rizota“. Není ale náročná (pokud se nerozhodnete, že si yufka těsto vyválíte sami) a strávníci si nestěžovali.
Ingredience pro 4 osoby:
- kuře cca 1 kg (použil jsem čistá prsíčka, velice se osvědčila, samozřejmě ale ne 1 kg)
- rýže 380 g
- máslo 50 g
- cukr kávová lžička
- olivový olej 4 polévkové lžíce
- loupané mandle 100 g
- sůl dle chuti
- těsto yufka 200 g (témuž těstu říkají Řekové fila, takže je samozřejmě možné použít i to)
- vaječný žloutek
Příprava:
Kuře necháme uvařit ve slané vodě. Pak jej vyndáme a necháme bokem zchladnout, vývar ale nevyléváme. V hrnci rozpustíme máslo a rýži na něm asi pět minut za stálého míchání pražíme. Zalijeme necelým půllitrem vývaru, přidáme cukr a sůl a rýži doměkka uvaříme.
Zatímco se nám vaří rýže, nakrájíme maso na malé kousky a na pánvičce si opražíme mandle. Připravíme si kulaté zapékací misky. Máme na vybranou mezi dvěma variantami. Původní předpokládá, že každý dostane vlastní porci, takže potřebujeme tolik malých misek, kolik bude strávníků. Já jsem to bez újmy na chuti či čehokliv jiného vyřešil jednou velkou miskou. Výhoda tohoto řešení byla, že si každý mohl říci kolik chce.
Mezi tím se nám uvařila rýže, takže do ní přidáme maso a pražené mandle a důkladně promícháme. Tím nám vznikne kuřecí pilav. Misku vymažeme máslem a vyložíme plátkem yufka těsta. Misku zaplníme pilavem a překryjeme dalším plátkem yufky. Rozšledáme žloutek ve dvou lžících olivového oleje a potřeme svrchu těsto. Pečeme přibližně 45 minut na 200o C.
Pokud jsme použili malé misky, vyklopíme upečený pilav každému na jeho talíř. Při použití velké mísy použijeme pro vyklopení tác, na kterém budeme ostrým nožem jídlo porcovat.