Při hledání receptu na musaku jsem narazil na recept na přípravu rýže trochu jinak. Říkají jí máslová a na první pohled mne zaujala. Určitě je o něčem jiném než ta z rýžovaru. Trocha více času je odměněná vynikající chutí. Dovedu si představit, že bych ji jedl i samotnou jako hlavní chod.

Rýže je díky opraženým těstovinám veselejší a křupavá.

Ingredience:

  • 2 čajové skleničky rýže
  • 3,5 čajové skleničky kuřecího vývaru (můžeme také použít horkou vodu)
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce ječmené těstovinové rýže
  • 1,5 lžička soli
Tradiční míra turecké kuchyně je čajová sklenička

Postup:

Rýži nejdříve zalijeme vlažnou vodou, pořádně propláchneme a necháme jí v ní namočenou. Připravíme si vývar, který udržujeme horký. Do hrnce dáme olivový olej, máslo a upražíme na nich těstovinovou rýži do světle hněda. Z rýže slijeme vodu a přidáme k opraženým těstovinám.

I rýži trochu opražíme na másle a oleji, určitě pak nebude lepit.

Dobře osolíme a pokračujeme v pražení další 3-4 minuty. Pak vše zalijeme horkým vývarem, přiklopíme a vaříme na vysokou teplotu 3-4 minuty. Stáhneme na střední plamen a pokračujeme ve vaření další 3-4 minuty. Nakonec stáhneme na nízkou teplotu a necháme vařit, dokud rýže nezměkne. Nakonec necháme ještě 20 minut odstát.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.