Turecká kuchyně nevyžaduje maso, jak se mnozí mylně domnívají. Jejich využití zeleniny je nápadité a chuť vždy výborná. Musaka bez masa je toho výborným dokladem.

Bezmasou musaku ocení i ti, kteří mají raději maso. Při příštím vaření doplníme lepší fotku 🙂

Ingredience:

  • 3 menší nebo dva větší lilky
  • 1 polévková lžíce salçy
  • 1 cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 strouhaná rajčata
  • mletý černý pepř
  • mleté chilli
  • sůl
  • 250 g aromatického tvrdého sýra
  • petržel
Lilky dobře opečeme. Je vidět i způsob jejich oloupání.

Postup:

Lilky částečně podélně oloupeme, takže fialový pruh střídá bílý pruh. Nakrájíme na kolečka přibližně 1 cm silná, posolíme a necháme chvíli odstát, aby se dobře orosila. Pak papírovou utěrkou přebytečnou vodu vysušíme a lilky na oleji dobře osmažíme. Opět osušíme papírovou utěrkou, abychom je zbavili přebytečného oleje a necháme odpočívat.

Salçu přidáváme až když jsou cibulka i česnek alespoň trochu opražené.

Připravíme omáčku. Na oleji nejdříve do zlatova orestujeme cibuli, pak přidáme na jemné plátky nakrájený česnek. Když i ten trochu změní barvu, přidáme salçu a necháme rozvonět. Okořeníme, zase chvilku necháme provonět a přidáme strouhaná rajčata. Ta můžeme nahradit konzervovanými, pak ale může být potřeba přilít trochu vody. Přikryjeme pokličkou a necháme 10 -15 minut podusit.

Jeden pekáč obvykle nestačí. Sýrem je možné posypat mnohem více, než je na fotce.

Lilky naskládáme do pekáče a zalijeme omáčkou. Dáme do trouby na 15 – 20 minut zapékat na 200o. Nakonec celou plochu posypeme nastrouhaným sýrem a necháme ještě asi 5 minut dopéci. Ještě teplou podáváme s nasekanou petrželkou a máslovou rýží či pečivem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *