Milujeme lahmacuny, ale tím, že se mají dělat na pánvi a i v troubě pečené zabírají hodně času, rozhodl jsem se nabídnout jako variantu tradiční pide s masovou náplní. Lahmacun to sice není, ale určitě je to výborná rychlejší varinata.

Pide jsou výbornou alternativou lahmacunu

Ingredience:

Těsto:

  • 600 g hladké mouky
  • 1 droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1 lžička soli
  • 200 ml vody
Čerstvou zeleninu je sice možné nadrobno nakrájet …

Náplň:

  • 300 g mletého masa (hovězí, skopové)
  • 2 rajčata
  • 1 červená paprika
  • 5-6 zelených paprik
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky oleje
  • Sůl
  • mletý pepř
  • chilli papričky
  • 2 lžíce salçy
  • hrst petrželové natě
tyčový mixer to ale zvládne rychleji a jemněji.

Potření:

  • vaječný žloutek
  • olivový olej
  • kouse másla
Těsto vyválíme na dlouhou placku

Postup:

Njeprve připravíme masovou směs, aby mohla trochu odležet. Čerstvou zeleninu nakrájíme na co nejdrobnější kousky. Můžeme použít tyčový mixér, který tuto práci vykoná rychleji neže my. Pouze rajčata doporučuji buď nastrouhat nebo opradvdu nakrájet. Přidáme maso a ostatní ingredience a důkladně promícháme. Misku předáhneme potravinářskou fólií a necháme v lednici odležet.

Na střed dáme náplň,

Zatím připravíme těsto. Z droždí, cukru a trochu vlažné vody necháme vzejít kvásek. Asi po čtvrt hodině, kdy už začne pracovat, přidáme mouku a postupně vodu. Začneme těsto zpracovávat. Před vlastním kynutím by mělo být měkké, ale nemělo by se lepit na ruce. Když je připravěné, asi hodinku jej necháme kynout – mělo by zvětšit svůj objem asi na dvojnásobek.

kterou pak překryjeme částečně těstem.

Rozdělíme je na 10-12 kousků podle počtu pide, které chceme připravit. Jednotlivé kousky rozválíme na pomoučené ploše na podlouhlé placky. Do jejich středu po téměř celé délce rozmístíme náplň. Pak přes ní od jednoho konce překládáme těsto až ke druhému konci a totéž uděláme i z druhé strany. Špičky ještě trochu více zpevníme, takže výsledný tvar připomíná podlouhlou lodičku. Tu dáme na pečicí papír na plech.

Okraje potřeme žloutkem. Při pečení se trochu roztáhnout, takže toto je už hodně blízko …

Předehřejeme troubu na 200o C. V hrníčku rozmixujeme žloutek v olivovém oleji a touto směsí potřeme těsto na bocích. Dáme péci do zlatova. Podle trouby to může být mezi 20 a 25 minutami, případně můžeme teplotu trochu zvýšit. Když jsou pide upečené, ještě kouskem másla nablýskáme horké okraje. Podávat můžeme teplé i studené.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *