Přichází podzim a s ním další nabídka zajímavé zeleniny. Patizon určitě stojí za to vyzkoušet. Dnes jsme zvolili variantu s masem, ale máme v zásobě i bezmasý recept. Jako vždy jej ale nejdříve musíme vyzkoušet.
Ingredience:
- 2 střední patizony (okolo 750 g)
Náplň:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- 400 g mletého masa
- 4 stroužky česneku
- 2 červená paprika
- 2 žlutá paprika
- 2 zelené papriky – pálivé
- 1 lžička soli
- 1 lžička černého pepře
Příprava:
Nejdříve patizony 15 až 20 minut povaříme v osolené vodě. Uvařené je vyndáme z vody a necháme vychladnout. Po vychladnutí opatrně odřízneme vršek, krájíme pod úhlem přibližně 45o, abychom zachovali „klobouček“ a měli dostatečný otvor na vybrání vnitřku patizonu. Opatrně vyškrábeme semínka i jejich uložení a odložíme si je do misky, nevyhazujeme ani odříznutý vršek.
Teď už můžeme začít připravovat náplň. Na oleji do zlatova opražíme na malé kousky nakrájenou cibuli a česnek. Pak přidáme mleté maso a pokračujeme v pražení, dokud nezhrudkovatí. Po té přidáme na čtverečky nakrájené papriky – budou sloužit i jako okrasa jídla, proto je krájíme na větší kousk. Stále necháváme na ohni a mícháme, dokud zelenina trochu nepovolí. Z misky vyndáme vnitřek patizonu, nakrájíme a přidáme ke směsi. Opepříme, osolíme a ještě asi 2-3 minuty smažíme.
Když je náplň hotová, opatrně jí lžící naplníme uvařené patizony. Nakonec položíme nahoru uříznutý vršek. Masová směs by ale měla být vidět. Takto připravené je pak položíme do pekáče s vodou (aby se to nepřipeklo k nádobě) a necháme zapéci v troubě na 15 až 20 minut při teplotě 180o C. Tím jsme hotovi a můžeme podávat. I když je slupka patizonu bez problémů jedlá, je určitě smysluplnější jí nejíst, je zbytečně tuhá. Vlastní dužnina jde snadno vyškrábnout, čímž se slupky snadno zbavíme.