
Jedna z největších dobrot turecké kuchyně je pečené jehněcí. U nás hodně lidí nad jehněčinou ohrnuje nos – prý je cítit, prý není dobrá. V Turecku si ale na něm pochutnávají. Většinou proto, že ani nevědí, že to jehněčí je a jsou nakonec velice překvapení. I proto zde nabízíme recept na přípravu jehněcího plecka, na kterém ji pochutná každý.

Ingredience:
- 1 celé jehněčí plecko
- 3 brambory
- 1 čajová sklenička vody
- 3 velké červené papriky
- 4 – 5 stroužků česneku
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička chilli
- 1 lžička černého pepře
- 1/2 čajové skleničky oleje

Příprava:
Plecko omyjeme, posolíme a položíme na plech. Můžeme jej i podložit pečicím papírem. Na čtyřech či pěti místech nařízneme a do řezů vložíme oloupané česnekové stroužky. Brambory nakrájíme na kousky a rozmístíme kolem plecka. Přidáme čajovou skleničku vody a zakryjeme ho pečicím papírem.

Troubu rozehřejeme na 200 stupňů. Nejdříve plecko pečeme 30 minut, pak je vyndáme, postříkáme olivovým olejem, okořeníme tymiánem, pepřem a chilli. Přidáme rozpůlené papriky, zakryjeme papírem a pečeme dalších 30 minut. Nakonec odstraníme papír a dopečeme minimálně dalších 30 minut. Můžeme i trochu zvýšit teplotu, aby se nám udělala kůrčička.