Pečené plecko je vynikající

Jedna z největších dobrot turecké kuchyně je pečené jehněcí. U nás hodně lidí nad jehněčinou ohrnuje nos – prý je cítit, prý není dobrá. V Turecku si ale na něm pochutnávají. Většinou proto, že ani nevědí, že to jehněčí je a jsou nakonec velice překvapení. I proto zde nabízíme recept na přípravu jehněcího plecka, na kterém ji pochutná každý.

První půlhodinu pečeme jen maso a brambory

Ingredience:

  • 1 celé jehněčí plecko
  • 3 brambory
  • 1 šálek vody
  • 3 velké červené papriky
  • 4 – 5 stroužků česneku
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička černého pepře
  • Půl šálku oleje
Maso nařízneme a vložíme česnek – ideálně rozpůlený, abychom ho zbavili středu

Příprava:

Plecko omyjeme, posolíme a položíme na plech. Můžeme jej i podložit pečicím papírem. Na čtyřech či pěti místech nařízneme a do řezů vložíme oloupané česnekové stroužky. Brambory nakrájíme na kousky a rozmístíme kolem plecka. Přidáme 1 šálek vody a zakryjeme ho pečicím papírem.

Někdo peče papriku nakrájenou, já ji mám raději vcelku.

Troubu rozehřejeme na 200 stupňů. Nejdříve plecko pečeme 30 minut, pak je vyndáme, postříkáme olivovým olejem, okořeníme tymiánem, pepřem a chilli. Přidáme rozpůlené papriky, zakryjeme papírem a pečeme dalších 30 minut. Nakonec odstraníme papír a dopečeme minimálně dalších 30 minut. Můžeme i trochu zvýšit teplotu, aby se nám udělala kůrčička.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.