Plněné papriky patří k jídlům, které jím v Turecku nejraději. Je to vždy kombinace více chutí, které se krásně doplňují, takže výsledek je ambra nebeská. Navíc začíná období, kdy papriky i rajčata zlevňují (psáno v červnu 2022), takže začíná vhodné období na tuto dobrotu.

Ingredinece:
12 středních paprik
12 menších rajčat
Omáčka:
1 rajče
1 lžíce salçy nebo rajčatové pasty
3 lžíce oleje
Sůl, pepř, kmín, nové koření
voda

Náplň:
250 gramů mletého hovězího masa
1 cibule
3 stroužky česneku
1/2 čajové skleničky rýže
1/2 čajové skleničky bulguru
1 rajče
1 lžíce sirupu z granátového jablka
1 lžíce salçy nebo rajčatového protlaku
Sůl podle chuti

Postup:
Nejprve připravíme náplň. Všechny ingredience v míse důkladně promísíme (rajče nastrouháme). Necháme odležet, abychom mohli připravit papriky. Stopku ideálně zatlačíme do papriky a po uvolnění vytáhneme. Pokud možno nepoužíváme nůž. To nám zachová její hořejší oblouk papriky. Celou jí odsemeníme a vypláchneme.

Postupně naplníme všechny lusky masem, na vrcholku necháme malou mezeru asi na palec. Tu uzavřeme rajčetem.

Do hrnce nalijeme olej, nastrouhané rajče, salçu/rajský protlak a vše opražíme. Zalijeme asi dvěma hrníčky vody, aby se nám omáčka nepálila a začne nejtěžší práce, pokud nemáme kulaté papriky. Je třeba totiž naplněné lusky vyskládat do hrnku tak, aby stály. Rajčata musí být nahoře. V případě, že máme moc velký hrnec, doporučuji použít nějaké vycpávky – hrnek, sklenička …

Když jsou všechny papriky v hrnku, dolijeme vodu asi do ¾ výšky paprik a necháme 40 minut vařit. Nakonec necháme v troubě zapéci přibližně 15 minut na 200o. Jsou i varianty, které je pouze zapékají, ale vzhledem k syrové rýži je třeba péci hodně dlouho, předvaření celý proces významně urychlí.

Podávat se může s rýží, ale klidně i bez přílohy. Náplň obsahuje dost rýže a bulguru.
