Plněné papriky patří k jídlům, které jím v Turecku nejraději. Je to vždy kombinace více chutí, které se krásně doplňují, takže výsledek je ambra nebeská. Navíc začíná období, kdy papriky i rajčata zlevňují (psáno v červnu 2022), takže začíná vhodné období na tuto dobrotu.

Kulaté papriky jsme neměli, tak jsme použili běžné, bílé.

Ingredinece:

12 středních paprik

12 menších rajčat

Omáčka:

1 rajče

1 lžíce salçy nebo rajčatové pasty

3 lžíce oleje

Sůl, pepř, kmín, nové koření

voda

Pravé turecké plněné papriky můžete ochutnat v restauraci Istanbul kebab

Náplň:

250 gramů mletého hovězího masa

1 cibule

3 stroužky česneku

1/2 čajové skleničky rýže

1/2 čajové skleničky bulguru

1 rajče

1 lžíce sirupu z granátového jablka

1 lžíce salçy nebo rajčatového protlaku

Sůl podle chuti

Náplň nejdříve dobře promísíme

Postup:

Nejprve připravíme náplň. Všechny ingredience v míse důkladně promísíme (rajče nastrouháme). Necháme odležet, abychom mohli připravit papriky. Stopku ideálně zatlačíme do papriky a po uvolnění vytáhneme. Pokud možno nepoužíváme nůž. To nám zachová její hořejší oblouk papriky. Celou jí odsemeníme a vypláchneme.

Stopku je dobré zamáčknout dovnitř a pak vytáhnout, zachováme lem papriky a lépe drží náplň.

Postupně naplníme všechny lusky masem, na vrcholku necháme malou mezeru asi na palec. Tu uzavřeme rajčetem.

Rajčátka na vrchu jsou ozdoba optická i chuťová

Do hrnce nalijeme olej, nastrouhané rajče, salçu/rajský protlak a vše opražíme. Zalijeme asi dvěma hrníčky vody, aby se nám omáčka nepálila a začne nejtěžší práce, pokud nemáme kulaté papriky. Je třeba totiž naplněné lusky vyskládat do hrnku tak, aby stály. Rajčata musí být nahoře. V případě, že máme moc velký hrnec, doporučuji použít nějaké vycpávky – hrnek, sklenička …

Salçu (rajský protlak) a nastrouhané rajče upražíme trochu na oleji.

Když jsou všechny papriky v hrnku, dolijeme vodu asi do ¾ výšky paprik a necháme 40 minut vařit. Nakonec necháme v troubě zapéci přibližně 15 minut na 200o. Jsou i varianty, které je pouze zapékají, ale vzhledem k syrové rýži je třeba péci hodně dlouho, předvaření celý proces významně urychlí.

Horší je vyskládat špičaté papriky, aby stály. Voda nesmí přesáhnout papriku.

Podávat se může s rýží, ale klidně i bez přílohy. Náplň obsahuje dost rýže a bulguru.

Konec korunuje dílo. Afiyat olsun.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *