Měl jsem chuť na tureckou polévku a chtěl jsem vyzkoušet něco nového. Protože už je jaro, rozhodl jsem se pro snadnou a rychlou polévku z čerstvých rajčat se strouhaným sýrem. Jako vždy výborná volba.

Pro nás jsou v receptu dvě méně zvyklé ingredience – mléko a sýr.

Ingredience:

  • 1 polévková lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce mouky
  • 5 velkých rajčat nebo protlak, ale z čerstvých rajčat je lepší.
  • 8 dl vody
  • 4 dl horkého mléka
  • strouhaný čedar na posypání
Rajčata jsem neloupal, to za mne udělalo struhadlo

Postup:

Nejdříve oloupeme rajčata a nastrouháme je na jemno. Z másla a mouky si uděláme jíšku. Hotovou jíšku zalijeme nastrouhanými rajčaty (nebo zředěným protlakem) a necháme přibližně 5 minut na mírném ohni povařit. Pak zalijeme vodou, uvedeme do varu a pomalu přimícháváme horké mléko. Nakonec necháme asi čtvrt hodiny vařit na mírném plameni. Hotovou polévku ještě můžeme zjemnit tyčovým mixérem. Podáváme horké a posypané strouhaným čedarem nebo jiným vhodným tvrdým sýrem.

Jíška jako každá jiná

Poznámka šéfkuchaře: Loupání rajčat jsem trochu podvedl. Jednak jsem je spařil, takže šla snadno od slupky. Ale hlavně jsem je vždy rozpůlil a strouhal, takže se lépe držela a na struhadle mi pak zbyla čistá slupka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.