Chystali jsme rodinné promítání tureckých fotek z roku 1970 tak jsem je chtěl něčím vylepšit. Rozhodl jsem se upéci jeden z nejtypičtějších tureckých dezertů – şekerpare. Sice se nepodařil ideálně, protože originální recept byl v jedné věci špatně srozumitelný, ale i tak to bylo výborné a tady samozřejmě uvádím už návod správný a přesný.

Díky nepřesnosti v originálním receptu nenaběhly jak měly, ale stejně byly výborné

Ingredience:

Těsto:

  • 1 šálek slunečnicového oleje (200 ml)
  • 1 šálek krupice
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 3 vejce (z jednoho oddělíme žloutek na potření)
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 balení kypřícího prášku
  • přibližně 2 šálky mouky, podle hustoty těsta
Nejdříve si vše připravíme.

Pro sirup:

  • 2,5 šálků granulovaného cukru
  • 3 šálky vody (600 ml)
  • Několik kapek citronové šťávy

Na potření:

  • 1 žloutek
Sirup necháme chvilku povařit.

Postup:

Nejdříve si vyrobíme sirup, kterým dezert nakonec zalijeme. Cukr rozpustíme za mírného varu ve vodě. Když úplně rozpuštěný, necháme ho ještě asi 10 minut na mírném ohni povařit, pak do něj vyždímáme trochu citronové šťávy a necháme dalších 5 minut vařit. Nakonec jej necháme zchladnout a připravíme si těsto.

Připravené oválky potřeme žloutkem a ozdobíme vidličkou.

V zadělávací míse nejdříve spojíme olej, vajíčka a skořicový cukr, ideálně šlehačem. Za stálého míchání postupně přidáme moučkový cukr, krupici a kypřící prášek. Nakonec pomalu zahušťujeme moukou. Výsledné těsto se nesmí lepit ani rozpadat.

I když je těsto dost mastné, pečicí papír umožní rychlejší a snazší manipulaci s horkým cukrovím.

Z hotového těsta uždibujeme kousky, ze kterých tvarujeme oválky a pokládáme na pečicí papír na plech. Když je celé těsto zpracované, jednotlivé oválky potřeme rozšlehaným žloutkem a vidličkou ozdobíme (vlnovky nebo přímé čáry po délce oválků). Dáme péci na horký vzduch 190o přibližně na 25 minut.

Je třeba je totiž ještě horké přenést do hlubšího podnosu a zalít připraveným sirupem.

Ještě horké dezerty přemístíme do hlubšího podnosu a zalijeme studeným sirupem. Necháme několik hodin odležet, aby pečivo nasálo do sebe sirup. Nakonec ozdobíme nasekanými pistáciemi či čímkoliv podobným a můžeme podávat.

Na těstě je na první pohled vidět, že není hladké …

Poznámka šéfkuchaře: zmiňovaná zrada spočívala v tom, že původní recept rovnou požadoval 3 šálky mouky. To bylo moc, pak jsem musel trochu těsto zvláčnět přidáním trochy oleje. Na chuti to neubralo, jen prostě byly menší a tužší kousky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.