Asi nejtypičtější pouliční turecké jídlo je kulaté sezamové pečivo. Vždy jsme tomu říkali preclíky, i když nekřupou, jsou jemné. Turecko vám přivane jako zázrakem. Vidíte před sebou preclíkáře s tácem na hlavě, který si sundá, aby vám prodal něco ze svého nákladu. Recept je přitom velice jednoduchý.

Byl to první pokus, tak tvary ještě nejsou optimální, ale chuť byla výborná.

Ingredience:

  • 1 šálek teplé vody
  • 1 šálek teplého mléka
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 1 balení droždí
  • 5-6 šálků hladké mouky

Obal:

Droždí s cukrem nejdříve utřeme, aby pak lépe těsto kynulo.

Postup:

Nejdříve zaděláme těsto. Utřeme droždí s cukrem, až vznikne jemné blátíčko. Přidáme vlažné mléko, vodu a opět promícháme. Přidáme vajíčko a důkladně rozšleháme. Pak postupně dosypáváme mouku a těsto vypracujeme. Mělo by být měkké, ale nemělo by se lepit. Osolíme, zasypeme mírně moukou a necháme hodinu při pokojové teplotě kynout. Zatímco nám kyne těsto, opražíme si sezamová semínka a naředíme melasu.

Dlouhý válec se lépe porcuje …

Když je těsto vykynuté, vyválíme je do dlouhého válce na naporcujeme na asi dvacet stejných kousků. Nevyjde-li vám přesně dvacet, není to žádný problém, vždy ale počet musí být sudý. Ze dvou kousků vyválíme dva co nejtenčí a nejdelší prameny. Ty pak překládáním nebo jakkoliv jinak spleteme do copu. Jeho konce spojíme, čímž získáme správný tvar preclíku.

Nejdříve smotat to copu, potom udělat kolečko.

Tento postup opakujeme až zpracujeme celé těsto. Připravíme si plechy s pečicím papírem. Preclíky nejdříve omočíme v naředěné melase, pak je vyválíme v sezamových semínkách a položíme na plech. Vzhledem k tomu, že plechů bude určitě více, pečeme na horký vzduch při 170o přibližně půl hodiny, dokud nezhnědnou.

Vím, že to do receptů moc nepatří. Ale k simitu naprosto neoddělitelně … . Prodavač.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.