Şiş neboli špízy jsou v Turecku velice oblíbenou přípravou masa. Bylo by škoda mít od každého typu jediný recept, rozhodli jsme se proto nabídnout jejich širší výběr. Tento kuřecí špíz se od prvního uveřejněného liší především v tom, že nevyužívá salçu – rajský protlak.

Şiş tavuk je nejlepší na grilu.

Ingredience:

  • 1 kg kuřecích prsních řízků
  • 2 červené papriky
  • 2 zelené papriky
  • 2 rajčata

Marináda:

  • Lžička pálivé papriky
  • Špetka tymiánu
  • Trochu chili papriky
  • ½ lžičky curry
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
Maso je naložené, necháme je odležet …

Postup:

Kuře nakrájíme na kostičky. V misce dobře promícháme všechny ingredience na marinádu, česnek samozřejmě nejprve rozdrtíme nebo prolisujeme. Do připravené marinády vložíme maso a dobře promícháme. Pak misku přetáhneme potravinářskou fólií a necháme ideálně přes noc odpočívat.

Můžeme napichovat špízy.

Špízy napichujeme v pořadí kuře – paprika – kuře – rajče – kuře – paprika – kuře – rajče – kuře a tak dále až do zaplnění špízové jehly. Dbáme jen na to, aby první a poslední kus bylo maso. Barva papriky je pouze estetická, takže je můžete střídat podle chuti. Připravené špízy připravíme ideálně na grilu a dřevěném uhlí, je možné je ale i upéci v troubě. Ideální příloha je pastýřský salát nebo bulgur.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *