Čistě náhodou jsem zahlédl recept na dezert ze sušených fíků a ořechu. Okamžitě mne to zaujalo, recept jsem si stáhnul a vyzkoušel. Všechny fíky zmizely ještě ten den …

Je to opravdu tak dobré, jak to vypadá …

Ingredience pro recept na sušený fíkový dezert

  • 25 sušených fíků
  • 25 půlek vlašských ořechů (nebo vlašské ořechy na naplnění fíků)
  • 1 šálek cukru (velký šálek)
  • 2 sklenice vody
  • 2 lžíce másla
Fíky necháme ve vodě dobře změknout

Postup:

Sušené fíky zkusíme vytvarovat alespoň trochu do původní podoby. Dáme je do misky a zalijeme horkou vodou, aby změkly. Vodu slijeme a od fíků odřízneme stonky. Odřízneme raději o milimetr více než méně – určitě nevadí, když bude trošku vidět i vnitřek fíku.

Vršek fíku se snažíme co nejvíce zatlačit proti spodku, aby vznikla mistička pro ořech

Všechny fíky pečlivě vytvarujeme do tvaru košíku tak, že horní část co nejvíce zatlačíme ke spodní. Do vzniklého košíku dáme polovinu vlašského ořechu. Fíky vyskládáme na dno hrnce, zasypeme cukrem a zalijeme vodou. Můžeme do ní předat i pár kapek citronu a nějaké koření (třeba vanilku) pro další lákavou vůni. Vodu uvedeme do varu, pak stáhneme na mírný plamen a pomalu pod pokličkou dusíme. Čas od času jen fíky posuneme, aby se nepřipálily.

Na každý fík dáme půlku ořechu.

Dezert je hotový, když začne krásně vonět. Sirup můžeme nechat i mírně zkaramelizovat. Pak fíky vyndáme a podáváme třeba posypané rozemletými pistáciemi, kokosem nebo vlašskými ořechy. Vynikající je i se zmrzlinou nebo šlehačkou.

Druhá varianta je fík rozříznout a naplnit ořechy.

Druhá varianta přípravy doporučuje fíky vodorovně rozříznout (tedy pomyslně přeříznout osu stopka-bubák) a ořech do fíku vložit. Výhoda této varianty je, že nepotřebujeme celé půlky ořechů, tady nám stačí kousky. Navíc je vlastně náplň příjemným překvapením. Obě varianty jsou výborné. První vypadá lépe, druhá je asi zajímavější.

I plněné lákají ….