Na povídání o méně známých památkách UNESCO v Turecku jsme chtěli nabídnout i něco z tureckých sladkostí. Rozhodli jsme se pro tahini chalvu a proto nabízíme recept na její výrobu i tady.
Ingredience
- 2,5 sklenice hladké mouky
- 1 sklenice moučkového cukru
- necelá 1 sklenice tahini pasty
- 300 g másla
- pistácie, ořechy či cokoliv podobného na náplň
Postup:
Nejdříve na mírném ohni rozpustíme všechno máslo. Když je opravdu tekuté, přidáme mouku a uděláme jíšku. Stále pracujeme na mírném ohni. Když jíška mírně zhnědne, přidáme moučkový cukr a pokračujeme ve smažení, stále na mírném ohni, dalších 15 – 20 minut.
Zatímco se materiál zpracovává, na druhé pánvi opražíme pistácie (nebo čím budeme chalvu vylepšovat) a trochu podrtíme, abychom získali rozumně velké kusy. Ty pak přidáme do připravené mouky s cukrem a důkladně promícháme, aby se rovnoměrně rozprostřely. Nakonec přidáme tahini pastu a vše důkladně, stále na mírném ohni, zpracujeme. Výslednou konzistenci bych popsal nejspíše jako hodně husté bláto.
Nakonec vyložíme pekáč potravinovou fólií, abychom pak mohli chalvu snadno vyklopit. Přemístíme do něj teplou směs. Necháme nejdříve zchladnout na vzduchu, pak ještě ztuhnout, ideálně do druhého dne, do lednice. Pak můžeme hotovou chalvu z pekáče vyklopit, nakrájet a pochutnat si.