Tirit znamená zbytky takže tirit kebabı je kebap ze zbytků. Což mu v žádném případě neubírá na chuti. A v našem případě to většinou ze zbytků nebude – ne každý z nás kupuje celá zvířata, aby vařil nebo pekl méně efektivní kusy jako jsou jehněcí krky či záda. Takže použije normální, běžné maso. Recept je z Konye.

Tirit kebabı nejen lákavě vypadá, ale i velice dobře chutná

Ingredience:

500 g masa, 500 g bílého jogurtu, starší chléb či jiné pečivo, 2 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, sladká paprika. Na ozdobení čerstvá pertželová nať, cherry rajčata či cokoliv podobného.

Promícháním s kořením cibule změní barvu

Příprava:

Připravíme maso. Použil jsem jehněcí krk a záda, takže jsem je upekl. Cibuli nakrájíme na tenké kroužky, česnek na jemné plátky. Posolíme, popepříme a přidáme sladkou papriku. Vše důkladně promícháme. Z chleba či pečiva vyrobíme krutonky.

Maso musí být na relativně malé kousky, Proto jsem jej natrhal vidličkou.

Na vhodný podnos vysypeme krutonky, na krutonky rozprostřeme cibulo-česnekovou směs. Přes to naneseme maso. Protože je třeba, aby nebylo ve velkých kusech, je třeba s tím počítat. Já jsem upečené maso natrhal vidličkou. To celé překryjeme jogurtem a ozdobíme podle našeho vkusu.

Zahájíme vrstvou krutonků,

Poznámka našeho šéfkuchaře: Jako vždy jsem prošel více receptů, než jsem se rozhodl jeden vyzkoušet a pak tady uveřejnit. Na rozdíl od drtivé většiny ostatních receptů tady ale platilo co recept to jiný postup. Podle mne to jen dosvědčuje, že jde spíše o to dojíst přebytky než vymýšlet standardy.

přidáme cibuli,

Jako pečivo pak sloužil pita chléb, bílá veka, běžný chléb nebo dokonce toastový chléb. Někdo z toho dělá krturonky v troubě, jiný na olivovém oleji, další na běžném oleji, výjimkou nebyl ani umělý tuk. Maso může být opražené mleté, vařené či pečené či upravené na pánvi. Maso může být jehněčí, hovězí, drůbeží … Tady platí jediná výjimka: v muslimské zemi jsem samozřejmě nenarazil na vepřové.

a maso.

Takže bych celý recept jednoduše shrnul: tirit kebabı je vrstva krutonků, vrstva cibulo-česnekové směsi, vrstva masa, vrstva jogurtu. Jedná se o velice rychle připravitlené jídlo. Použijeme-li mleté maso, určitě do půl hodiny od začátku přípravy můžeme podávat.