Protože u nás se turek říká něčemu, co s pravou tureckou kávou nemá nic společného, rozhodli jsme se toto podvědomí začít opravovat. Takže pravá turecká káva se dělá asi takto:

Takto se káva podává se vší parádou.

Celá tradiční příprava kávy začíná pražením syrových kávových zrn. Po dostatečném upražení se nechají vychladnout. Samozřejmě když nemáme nepraženou, použijeme zrnkovou kávu už upraženou. V mosazném mlýnku se dobře semelou. Je možné je i rozdrtit v hmoždíři. Káva na přípravu té turecké musí být nejjemnější ze všech. Když je dostatečně jemná, nasype se do speciální nádoby – džezvy.

Vše potřebné pro výrobu šálku pravé turecké kávy seženete na e-shopu nemrut.cz

Zalije se studenou vodou, přidá cukr a začne se vařit. Často můžeme vidět džezvy, vyskládané na okraji ohniště. Použít můžeme i speciální pískové kávovary. Při vaření vzniká pěna. Dvakrát se nechá vyběhnout na samotný okraj džezvy. Po třetím vyběhnutí se odstraní z ohně a podává se. Nejčastěji v malých šálkách, se sklenicí vody, běžně mírně ovoněná kardamonem a často s nějakou sladkostí, ideálně s lokumem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.