Dnes doplníme recept na jedno z nejoblíbenějších tureckých jídel – sigara böreği neboli cigaretový börek. Na rozdíl od ostatních bratříčků je relativně krátký, čímž připomíná spíše cigaretu než klasický börek. Jeho příprava je přitom naprosto jednoduchá.

Použil jsem vlastní yufku, takže böreky jsou kratší.

Ingredience:

  • 4 pláty yufky buď doma dělané nebo koupené
  • 250 g hrudkového tvarohu možné doplnit i balkánským sýrem
  • Petržel
  • Olej
Domácí yufce odpovídá i tvar, není ideálně kruhová. Ale řeže se stejně, tvar není důležitý.

Postup:

Postup je velice jednoduchý. Chceme-li pracovat s čerstvým těstem, vyválíme se yufku doma. Na dvě až tři osoby počítejme 250 g mouky. Můžeme však samozřejmě použít i polotovar, ty však u nás mívají nevýhodu relativně suchého plátu, který má tendenci se lámat a hůře se roluje. Trochu tomu můžeme pomoci orosením rozbalených plátků.

Náplň vložená, je důležité jí z boků schovat.

Nejprve si připravíme náplň. Prostě smícháme na drobno nasekanou petržel s tvarohem/sýrem. Pak nakrájíme yufku na trojúhelníky (podobně, jako bychom řezali pizzu). Podle velikosti a chuti buď na 6 nebo na 8 dílů. Ke kratší a zaoblené straně trojúhelníku dáme kus připravené náplně, mírně zvedneme okraje a pak celé zarolujeme. Máme-li čerstvé těsto, stačí rolku odložit stranou a pokračovat s další. Pracujeme-li s koupeným těstem, bývá dobré konec trojúhelníku mírně namočit ve vodě, aby se nám nerozmotal před další úpravou.

U domácího těsta to nebylo potřeba, ale u kupovaného doporučuji navlhčit špičku.

Máme-li všechny trojúhelníky zpracované, můžeme začít smažit. Rozpálíme si olej a na pánvi smažíme ze všech stran do zlatova. Samozřejmě odkládáme na papírové utěrky nebo cokoliv, co nás zbaví přebytečného tuku. Podáváme ideálně teplé, můžeme si ale také schovat do mrazáku „na horší časy“ 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *