Turecká kuchyně se bez yufky (známe jí také pod řeckým názvem filla těsto) prostě neobejde. Chvíli nám trvalo, než jsme sebrali odvahu jí vyzkoušet, ale podařilo se, takže nabízíme otestovaný recept.

Ingredience:
- 1 kg hladké mouky
- 1 polévková lžíce soli
- voda podle mouky, okolo 600 ml

Postup:
Z mouky, vody a soli připravíme těsto, které není ani příliš měkké ani příliš tvrdé. Turci často používají termín „jako ušní lalůček“. Rozdělíme ho na malé bochánky – počet závisí na tom, jak velké a jak tenké pláty chceme dělat. Doporučuji začít s přibližně padesáti gramovým, vyválet první placku a ostatní pak přizpůsobit výsledku.

Na vlastní válení je dobré mít oklavu, speciální váleček na těsto. Čím delší, tím lepší. Běžné jsou 80 cm a delší. Průměr je okolo dvou až dvou a půl centimetru. Není však třeba kupovat originál výrobek, stačí „kulatá tyč“ z Hornbachu a funguje naprosto perfektně.

Při válení nešetříme moukou, vál musí být stále rozumně pomoučený, aby se nám těsto nelepilo. Vezmeme připravený bochánek, na vále jej nejdříve rukou roztáhneme a pak jej oklavou začneme válet. Když je těsto alespoň trochu rozválené, začneme jej na oklavu narolovávat a MÍRNÝM tlakem rozvalovat. Při tom těsto prsty roztahujeme na válci do šířky. Čas od času placku sundáme, otočíme můžeme opět trochu pomoučit a pokračujeme ve válení. Hotové placky ukládáme klidně přes sebe, neslepí se.

Problémy mohou nastat, použijeme-li málo mouky při válení. Těsto se nám na oklavě slepí. Stejně se může slepit i při použití příliš velkého tlaku. Příliš tvrdé těsto se bude hůře zpracovávat. Příliš měkkému můžeme pomoci větším množstvím mouky a menším tlakem při válení.

Máme-li všechny placky hotové, můžeme je začít zpracovávat. Chceme-li je okamžitě použít na börek či podobná jídla, pracujeme s nimi v surovém stavu. Chceme-li je upéci (například na dürüm), rozpálíme troubu na nejvyšší možnou teplotu a necháme v ní rozpálit i plech. Na ten pak jednotlivé placy klademe a pečeme. Jde to rychle.