Lahmacun jsou vynikající placky, trochu podobné pizze (často se mu také říká turecká pizza). Chuťově i zpracováním jsou ale dost jiné. Mívají obvykle menší (průměr okolo 25 cm), což z nich dělá ideální svačinu či jídlo pro děti – dokáží jej sníst celý.

Suroviny
Těsto:
- 2 hrnky hladké pšeničné mouky
- půl hrnku rostlinného oleje
- půl hrnku teplé vody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli

Masová směs:
- 500 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
- 1 malá červená paprika
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- hrst čerstvé petržele
- půl lžičky mletého kmínu
- půl lžičky kajenského pepře
- půl lžičky černého pepře
- půl lžičky papriky
- 2 lžičky soli

Postup:
Začneme masovou směsí. Veškeré krájitelné ingredience nakrájíme na co nejmenší kousky. Je to pracné, ale vyplatí se to. Nasypeme na maso a důkladně prohněteme, abychom vytvořili kompaktní hmotu. Přidáme česnek (prolisovaný nebo nastrouhaný), mletou papriku, isot nebo mletou pálivou papriku, olej, salçu nebo rajský protlak a sůl. Opět důkladně zpracujeme. Čím kompaktnější hmota bude, tím lépe se s ní bude později pracovat. Maso odložíme, aby se chutě měly čas spojit.

Vyrobíme se kvásek z 2 dl mléka, lžičky cukru a jednoho droždí (42 g). Až kvásek vyběhne, zaděláme poloměkké těsto. Zkušená hospodyně ví, že vodu používáme vlažnou. Těsto nakonec zpracujeme do bochníku, poprášíme moukou a necháme hodinu kynout.

Vykynuté těsto vyválíme do válce a naporcujeme na cca 20 dílků, které opět vytvarujeme do malých bochníčků a necháme dalších 15 minut kynout. Pak je postupně rozválíme na placky cca 1-2 mm silné (obvykle mívají cca 25 cm v průměru), potřeme masovou směsí a upečeme. Na velkou teflonovou pánev kápneme olej, necháme rozpálit a placku na něj položíme. Pečeme na středním plameni 5-8 minut, přikryté pokličkou. Zatímco se jeden peče, my rozválíme druhý bochníček a připravíme druhou placku. Je to trochu pásová výroba, což je nebezpečné, protože lahmacuny krásně voní a kolemchodící vám je ujídají pod rukama. Osvědčila se i horkovzdušná trouba na 175o.

Čerstvě upečené bývají křupavé, poměrně záhy ale změknou. Obojí je jedlé a správné, každý ať jí ty, které má raději.

Samozřejmě, že bezostyšně čerpám z mého milovaného zdroje – cesminaz. Navíc musím říci, že tento recept zahájil mojí oblibu její kuchyně – poprvé jsem měl pocit, že mi turecký recept chutná opravdu jako v Turecku. Tady je originál: https://varecha.pravda.sk/recepty/lahmacun-lahmadzun-fotorecept/68512-recept.html
Dnes jsem ochutnala lahmacun poprvé v životě, no a mňam? Zkusím lahmacuny upéct podle tohoto hezkého návodu. Děkuji Honzo?
Držím palce. Důležité je nakrájet tu zeleninu hodně na drobno, lépe se tím pak těsto natírá …
Vyzkoušeno, výborné a úžasně voňavé. Doporučíte nějaký další voňavý recept? Díky.
Dobrý den,
Ale vážně: já mám třeba rád musaku nebo hovězí soté – oboje je hodně turecké a krásně voní …
každému voní něco jiného
Takže afiyat olsun,
Honza